Leesduur 2 minuten

Februaristaking na 80 jaar nog steeds actueel

Op 25 februari 2021 is het precies 80 jaar geleden dat de Februaristaking in Amsterdam plaatsvond. Medewerkers in de hele stad en daarbuiten kwamen massaal in opstand tegen de Jodenvervolging door de nazi’s.

Met grote moed en met gevaar voor hun leven legden de stakers hun werk neer. Ook bij de Gemeentetram. Toen er die dag geen trams reden, wist elke Amsterdammer dat er iets belangrijks aan de hand was. De staking verspreidde zich daarna als een olievlek over de stad.

De hoogste prijs

De nazi’s werden compleet verrast door het protest en grepen hard in. Stakers werden ontslagen, gevangengenomen, vermoord. Onder hen ook tramconducteur Joop IJisberg. Na anderhalf jaar gevangenschap werd hij samen met 13 andere Februaristakers gefusilleerd. Zijn familie ontving via een geheime briefwisseling vanuit de gevangenis zijn afscheidsbrief.

Verhalen van de Februaristakers

Het Verzetsmuseum in Amsterdam besteedt in de tentoonstelling ‘Wees Moedig!’ uitgebreid aandacht aan het verhaal van Joop IJisberg. Daarnaast zijn er ook de verhalen van Coba Veltman en Willem Kraan, twee andere prominente Februaristakers.

Blijven herdenken

De Februaristaking is 80 jaar geleden en nog steeds actueel. Solidariteit en het opkomen voor anderen is een vaardigheid die we elkaar generatie op generatie moeten doorgeven. GVB sluit zich hierbij aan. Onze medewerkers, ondernemingsraad en directie herdenken elk jaar de Februaristaking. We vinden het belangrijk dat de verhalen van toen worden doorverteld voor de toekomst.

Herdenking 25 februari live te zien via NOS

De herdenking in de stad vindt dit jaar vanwege de coronamaatregelen plaats zonder publiek. Er is ook geen defilé langs het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Wel kan iedereen de herdenking volgen op tv. De NOS zendt de herdenking om 16.30 uur uit op NPO1.

Meer informatie: www. februaristaking.nl en www.verzetsmuseum.org

© GVB april 2024