Vernieuwde trambaan Van Woustraat
Leesduur 2 minuten

Feestelijke opening Van Woustraat en Rijnstraat

Van 29 april tot en met 17 juni heeft projectleider Peter de Vos met zijn team de trambaan vernieuwd op het zuidelijke deel van de Van Woustraat en het noordelijke gedeelte van de Rijnstraat. Sinds 8 juni rijdt tram 4 weer over deze gloednieuwe trambaan. De straten worden door de ondernemersverenigingen van de Van Woustraat en Rijnstraat en door ons op 21 juni feestelijk geopend.

Testen vernieuwde trambaan

Voordat de tram op 8 juni weer met reizigers over de trambaan kon rijden, is er succesvol een testrit gemaakt. Peter: “We rijden tijdens deze test op normale snelheid over het nieuwe spoor. Hierbij letten we erop of de tram veilig en comfortabel rijdt. Verder controleren we of de wissels goed functioneren en de bovenleiding goed boven het nieuwe spoor hangt. Tenslotte kijken we ook of de tram bij de haltes de juiste afstand houdt met het perron.”

De planning was de grootste uitdaging

In zeven weken tijd werd ruim een kilometer spoor vervangen. “De grootste uitdaging was de planning”, vertelt Peter. “Je wilt voor de ondernemers, bewoners en het verkeer de straat zo kort mogelijk afsluiten.”
De Van Woustraat konden we drie weken eerder openstellen. Dit hadden we te danken aan hard werken en het droge weer. Afgelopen weken waren echter spannend, want we hadden regelmatig te maken met buien. Peter: “Het aanbrengen van de asfaltvoegen langs het spoor was lastig. Bij nat weer hecht het voegmiddel namelijk niet met het asfalt en de rail.”

Vernieuwing trambaan en Impact ondernemers

Een afsluiting van de straat heeft enorm veel impact op ondernemers. Saud Jama heeft zijn winkel sinds kort geopend op de Van Woustraat. Saud: “Ik was niet blij met de werkzaamheden, want een afsluiting van de straat zorgt voor minder doorloop en zichtbaarheid van de winkel. Het scheelde enorm dat het deel waar mijn winkel zit (aan de Van Woustraat) enkele weken eerder werd opengesteld.”

Feestelijke opening

De ondernemersverenigingen van de Van Woustraat en Rijnstraat vieren samen met GVB dat de werkzaamheden aan de trambaan afgerond zijn. Een feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 21 juni vanaf 18:00 uur op de van Woustraat 189.
Als symbool voor de vernieuwde straat rijdt er een oude tram (1830 style) door de straat, gevolgd door een moderne tram van GVB. Alexandra van Huffelen (directeur van GVB) en Rocco Piers (Groenlinks, Openbare Ruimte en Verkeer) zullen ter hoogte van Van Woustraat 189 uit deze oude tram stappen en de trambaan symbolisch ‘openen’.

© GVB june 2024