Hennie en Jorien bespreken samen nog eens welke route straks het handigst is. Foto: Grace Dechène.
Leesduur 3 minuten

‘Geweldig dat ik hier vragen kan stellen’

Weet jij al of en wat er op jouw OV-route in Amsterdam verandert per 22 juli? De bezoekers van buurtcentrum Huis van de Buurt in de Jordaan hadden er nog wel wat vragen over. Die konden ze stellen aan servicemedewerkers van GVB Martin en Marlin die in hun buurthuis een informatiemarkt hielden.

Op 22 juli gaat de nieuwe dienstregeling in. Dan verandert de helft van onze lijnen in Amsterdam én gaat de Noord/Zuidlijn rijden. Voor veel van onze reizigers verandert er flink wat. Daarom reizen we door de stad om onze reizigers zo goed mogelijk te helpen en voor te bereiden op ons nieuwe OV-netwerk.

Combineren met lunch

“Ik ben hier gekomen om uit te zoeken hoe ik straks moet reizen,” vertelt Dic Brink. “Die meneer heeft de route voor me uitgeschreven,” hij wijst naar Martin Koese, de servicemedewerker die hier vandaag met zijn collega Marlin Dumfries iedereen zo goed mogelijk probeert te helpen. Dic: “Ik nam altijd de 9 naar de Middenweg, naar mijn vrijwilligerswerk, maar die lijn bestaat straks niet meer. Daar was ik wel over in de war, maar nu weet ik waar ik over moet stappen en dat ik dan met de 19 verder ga!”

Dic Brink samen met Martin. Foto: Grace Dechène.

Waar is lijn 10?

Ook Hennie Emans is speciaal voor informatie over het OV naar het buurthuis gekomen: “Ik woon aan de Marnixstraat en zat naar die nieuwe kaart met alle lijnen te turen en dacht: ben ik nou kippig, waar is lijn 10? Daar rijdt nu lijn 5. Maar ik gebruikte lijn 10 altijd om naar mijn vriendin in Oost te gaan en met die lijn 5 kom ik daar niet. Hoe wel? Geen idee! Dat ga ik nu vragen.”

Hennie Emans in gesprek met Martin. Foto: Grace Dechène.

Flinke verandering

Ondertussen is vrijwilliger bij het buurthuis Jan Bosman met Martin in gesprek. “Ik neem weinig trammetjes, maar ik hoor dat bekende trammen verdwijnen?” vraagt hij. Martin: “Ja, dat klopt, ongeveer de helft van onze lijnen gaat anders rijden per 22 juli. Sommige mensen zullen straks wat vaker moeten overstappen. Het is een flinke verandering, maar ik hoop dat, zoals zo vaak, de Amsterdammer niet meer beter weet.” Jan beaamt dat: “Ja, zo gaat het vaak he?”

Jan Bosman en Martin filosoferen over het Amsterdams OV. Foto: Grace Dechène.

Mensen helpen

Martin wou dat hij nog meer voor onze reizigers kon betekenen: “Er komt zoveel op de mensen af. Zeker als ze wat ouder zijn. We proberen inzichtelijk te maken wát er gaat veranderen voor hen. Zijn collega Marlin beaamt dit: “Wij zijn hier om mensen nu te helpen de kortste en beste route te vinden zodat ze zo makkelijk mogelijk van A naar B komen.”

Samen kijken

Hennie is inmiddels klaar met de lunch en nog in gesprek met vrijwilliger van het buurthuis Jorien Kolster. Hennie: “We hebben ook nog samen zitten kijken naar de beste route voor mij straks. Ik vind het wel vervelend dat ik vaker moet overstappen. En ik heb het ook opgeschreven, ik onthoud het niet meer zoals vroeger. Als digibeet kan ik het online niet vinden, geweldig dus dat ik hier vragen kan stellen.”

Hennie en Jorien bespreken samen nog eens welke route straks het handigst is. Foto: Grace Dechène.

© GVB june 2024