1932 - remise Lekstraat
Leesduur 3 minuten

Het dak gaat eraf!

Het dak gaat eraf op remise Lekstraat. Hiervoor in de plaats komt een duurzaam en toekomstbestendig dak. De dakplaten van het 12.000 m2 dak zijn na bijna 100 jaar aan het eind van hun levensduur en moeten daarom vervangen worden voor duurzame dakplaten. Maandag 26 augustus starten de werkzaamheden.

Oud dak eraf, duurzaam dak erop

Remise Lekstraat is een rijksmonument en in 1930 volledig in gebruik genomen. Het dak wordt daarom toekomstbestendig vernieuwd met behoud van monumentale waarden.

Een rijksmonument mag je eigenlijk alleen repareren met hetzelfde materiaal. Herstellen van het dak is in dit geval niet mogelijk. En bij vervanging zou volgens het huidige bouwbesluit de constructie te zwaar belast worden. In nauwe samenwerking met monumentenzorg zijn we op zoek gegaan naar een ander type dakplaat.

Het dak wordt nu bedekt met kunststofplaten van hars op basis van suikerriet met gerecyclede petflessen als isolatie. Deze zien eruit als de huidige betonplaten maar zijn lichter én bovendien brandwerend. Doordat de platen geïsoleerd en circulair zijn maken we een enorme stap voorwaarts in energie en herbruikbaarheid. Zo gaan we meer dan 30% op energiekosten besparen.

Na de vernieuwing van het dak worden zonnepanelen over het hele dak geplaatst.  Dit levert een enorm vermogen op. Een deel van dat vermogen gaan we zelf gebruiken, het overige deel willen we straks leveren aan de inwoners van Amsterdam.

De ‘winkel’ blijft open

Remise Lekstraat blijft tijdens de verbouwing in gebruik. In de remise worden 24/7 trams gestald, schoongemaakt en onderhouden. Ook zijn er kantoren aanwezig.  Daarnaast staat het gebouw midden in de stad en kan het dak beperkt open, omdat de installaties droog moeten blijven. Dat maakt het een ingewikkeld project.

De vervanging van het dak vindt gefaseerd plaats, iedere fase duurt 6 tot 8 weken. De aannemer heeft slots in tijd en ruimte waarbinnen hij de platen een voor een zal vervangen. Plaatje eraf, nieuw plaatje terug, als een treintje.

Een nieuw dak eerste kwartaal 2026

De werkzaamheden zijn van 26 augustus tot en met het eerste kwartaal 2026 op maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 16:00 uur. Hoewel we dit tot een minimum zullen proberen te beperken, brengen de werkzaamheden enige geluidsoverlast en incidenteel verkeershinder met zich mee. Uiteindelijk hopen we in het eerste kwartaal van 2026 een nieuw dak van 12.000 m2 met zonnepanelen op te leveren.

Feiten en cijfers

  • Remise Lekstraat is een rijksmonument en bijna 100 jaar oud.
  • Het dak is 12.000 m2.
  • De vernieuwing van het dak levert een besparing van 30% aan energiekosten.
  • De verwachte opbrengst van de zonnepanelen is gemiddeld 831 KwH.

© GVB september 2024