Leesduur 3 minuten

Hoe jouw reis straks nog makkelijker wordt

Het is ons werk om jou te vervoeren en dat kan altijd beter. Daarom zetten we in op de echte zorgeloze reis van deur tot deur. Misschien reis je in 2020 wel met je elektrische deelfiets naar de tram om dan vanaf de tramhalte met je elektrische deelscooter op je bestemming te komen. En dat allemaal geregeld vanuit één simpele app.

Bovenstaande is het uiteindelijke doel van GVB’er Bart-Jan Weerkamp. Hij onderzoekt hoe we kunnen zorgen dat wij je helpen met je vervoer, vanaf het moment dat je je deur uitstapt tot je echt op je bestemming bent. Doel is om onder andere deelauto’s, elektrische huurfietsen of taxi’s zo goed mogelijk op het OV aan te laten sluiten. Zo moet reizen met het OV nog aantrekkelijker en toegankelijker worden.

Écht een zorgeloze reis

Bart-Jan: “Wij willen jou als reiziger niet meer laten kiezen tussen verschillende vervoermiddelen, maar een totale service bieden en een echt zorgeloze reis. En wel op zo’n manier dat je uiteindelijk een naadloze deur tot deurreis kan maken. Uit onderzoek ik ook gebleken dat Amsterdammers hier behoefte aan hebben. In de praktijk betekent dit misschien straks wel dat je de trein, tram en deelfiets combineert. Of er komt misschien een deelauto, -scooter of taxi bij je reis kijken.”

Alles regelen met 1 druk op de knop

Behalve dat deze vormen van vervoer naadloos op elkaar aan moeten sluiten, is het ook de bedoeling dat je alle onderdelen van je reis op een simpele manier op één plek kan regelen. “Bijvoorbeeld met behulp van een app,” stelt Bart-Jan. “Hierin kan je dan niet alleen je reis plannen, maar ook alles boeken en direct betalen. Die app geeft dan ook direct een geldig vervoerbewijs af voor al die vormen van vervoer.”

Slim vervoer in Amsterdam

Bart-Jan denkt nu na over die verschillende vormen van vervoer en is in gesprek met potentiële partners. Dat varieert van een startup van deelfietsen tot een relevante Amsterdamse taxi-aanbieder tot een internationale partij die zijn deelautoconcept pitcht. Ook lokaal zijn geïnteresseerde aanbieders. Bart-Jan: “Veel partijen zijn geïnteresseerd in een samenwerking, want een succesvol concept opzetten in Amsterdam is internationaal aantrekkelijk.”

Een autoluwe stad

En het mes snijdt aan twee kanten, ook Amsterdam heeft baat bij dit soort slimme samenwerkingen. “De gemeente Amsterdam heeft zich een autoluwe stad als doel gesteld, dat juichen wij natuurlijk toe en daar dragen we graag aan bij,” stelt Bart-Jan. “Als Amsterdammers en bezoekers aan de stad makkelijker in het OV en andere (milieuvriendelijke) vormen van vervoer stappen, nemen ze minder vaak de auto. Dit maakt de stad leefbaarder, aantrekkelijker en bereikbaarder.”

 

© GVB july 2024