Een mondkapje is verplicht in het ov en op haltes, perrons en stations
Leesduur 3 minuten

Hulp bij het vermijden van drukte in het ov

Vanaf 2 juni reizen we weer bijna volgens onze gebruikelijke dienstregeling. Omdat het belangrijk blijft dat we afstand houden, kunnen we maximaal 40 procent van het normale aantal reizigers vervoeren. Als reiziger wil je natuurlijk het liefst vooraf weten op welke lijnen het druk is en hoe je zodoende veilig en verantwoord door de stad kunt reizen. Daarom hebben we al wat kleine stappen gezet om het onze reizigers vooraf inzicht te geven.

Vanuit de verkeersleiding bij GVB is men het niet anders gewend: hier wordt de drukte in de stad altijd al goed in te gaten gehouden zodat tijdig kan worden bijgestuurd. De Coronacrisis maakt dat we extra alert zijn op drukte, al betekent dit niet dat we kunnen voorkomen dat het toch druk kan zijn op bepaalde lijnen.

Informatie op onze website

Voor reizigers is het nu al mogelijk om vooraf te controleren welke lijnen mogelijk druk zijn. Druk betekent hier dat we aan onze maximale vervoerscapaciteit van 40% zitten. Op gvb.nl kunnen reizigers onder het kopje ‘actueel’ terugvinden voor welke lijnen dit specifiek geldt. De drukke lijnen worden dan tijdelijk in een oranje kader weergegeven.

Informatieborden op de voertuigen

Reizigers die staan te wachten op de haltes kunnen vóór het instappen zien of een voertuig eventueel al vol is. De komende tijd gaan we experimenteren met borden achter de voorruit van bussen en trams waarop vermeld wordt of er nog plaats is. Een rood bord betekent dat het voertuig vol is, bij een groen bord is er nog voldoende ruimte. Het voorkomt dat reizigers moeten in- en (direct) weer uitstappen wanneer het toch te vol is.

Drukte op de voertuigen

De borden die worden gebruikt bij bus en tram om aan te geven of het druk is aan boord. Tref je een rood bord? Dan adviseren we je te wachten op het volgende voertuig.

Drukte op de veerponten

Om ervoor te zorgen dat het bij de veerponten niet te druk wordt, hebben we instapbegeleiding ingezet. Dat betekent dat het aantal mensen dat aan boord stapt, wordt geteld.  Wanneer de nu geldende, maximale bezetting is bereikt, moeten reizigers op de kade wachten op de volgende pont. Dit geldt niet voor de Noordzeekanaalponten, omdat het aantal mensen dat past op deze ponten, sterk afhankelijk is van het aantal auto’s. De capaciteit op deze ponten is sowieso groter waardoor het hier doorgaans aanzienlijk minder druk is.

Verantwoord reizen met het openbaar vervoer

Sinds maart 2020 is het OV-protocol van kracht: ‘verantwoord reizen met het openbaar vervoer’. De inhoud van het protocol vind je hier.

© GVB may 2024