Leesduur 2 minuten

‘Laten we de wereld een beetje samen dragen’

“We gooien niet altijd zes, we hebben allemaal zware dagen”. De derde maandag van de maand januari, Blue Monday, wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen met familie en vrienden liggen achter ons, het werk is hervat, de rat-race is weer begonnen, de dagen zijn nog lang en donker, nat en grijs. “Zou het helpen als we net wat vaker aan elkaar vragen hoe het gaat?”

Om deze video te bekijken moet je eerst onze cookies accepteren

Accepteer onze cookies

Met haar observaties en woorden brengt Roziena in haar tweede spoken word wat licht in de duisternis. “Laten we de wereld een beetje samen dragen”. Ze zet aan om wat meer op elkaar te letten, elkaar de helpende hand te reiken. “Een glimlach is aanstekelijk. Liefde is geduldig en daden van behulpzaamheid worden vermenigvuldigd.”

Verbinding

In tijden als deze is de behoefte aan verbinding met elkaar groter dan ooit. Ook in het OV. Hoog tijd voor een beetje magie en wat verwondering voor een beter gemoed. Eind vorig jaar lieten we Amsterdam daarom kennismaken met de allereerste reisdichter van Nederland, Roziena Salihu. Met de reisdichter willen we Amsterdammers laten ervaren hoe onmisbaar het OV is voor de verbinding van mensen in de stad. “Reizen is meer dan je verplaatsen van A naar B, het is ook steeds weer thuiskomen. Het is een beleving. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen en emoties die ons verbinden, of je nu reiziger bent of zelf de bus bestuurt. Het gaat over ontmoetingen”, aldus algemeen directeur Claudia Zuiderwijk. “Met woorden kun je dat gevoel van verbinding in deze grote, prachtige en diverse stad goed vangen. ‘We zien de magie die je aanbrengt in de stad…’ Roziena doet dat op een betoverende manier die ons allen recht in het hart raakt.”

Verhalenverteller

Roziena Salihu is een bekend fenomeen in de Amsterdamse spoken word scene. Spoken word is woordkunst waarbij de focus ligt op de ritmische overdracht. “Ik vind het belangrijk verhalen te vertellen, omdat deze ons met elkaar verbinden. Verhalen zijn de ziel van de tijdsgeest”, aldus Roziena.

© GVB may 2024