Op station IJzijde worden reizigers geïnformeerd. Foto: Grace Dechène.
Leesduur 4 minuten

Met ons preppakket goed voorbereid op het nieuwe OV-netwerk

Je hebt ze misschien al gezien: GVB’s promoteams die door de stad trekken om je te informeren over de wijzigingen in het OV-netwerk. Zij helpen je voor te bereiden zodat je straks niet voor niets staat te wachten omdat juist jouw lijn een andere route rijdt. En stel dat de dienstregeling toch anders loopt dan verwacht: dan is er gelukkig nog het preppakket. Tenminste, als je er op tijd bij bent, want op=op!

“Oh komt mijn bus hier straks niet meer?” vraagt Carola Küper. Ze woont in Noord en wordt op busstation IJzijde aangesproken door ons promoteam. Zij staan sinds 5 juli op belangrijke OV-knooppunten om reizigers te informeren over de grote veranderingen die per 22 juli ingaan. De helft van de tram- en buslijnen in Amsterdam gaat dan anders rijden en de Noord/Zuidlijn start.

Servicemedewerker Robbert Brown bij de grote lijnennetkaart op station IJzijde. Foto: Grace Dechène.

Nieuwe reisopties

“Eigenlijk dacht ik, ik wacht het wel af,” vertelt Carola. “Maar het is wel goed om te weten dat mijn bus niet meer op CS komt.” Onze servicemedewerker Charlie Rosaria neemt met haar haar nieuwe reisopties door: ze kan met de bus naar de Noord/Zuidlijn en dan door naar CS. Carola: “Ok, dat is prima, ik hou namelijk niet echt van de pont, en ik kan ook wel makkelijk naar station Noord fietsen.”

Carola kijkt met Charlie wat straks voor haar de slimste route is. Foto: Grace Dechène.

Naar mensen toe

Carola is niet de enige die zich nog niet bezighoudt met de veranderingen van het OV op 22 juli, zo blijkt uit de ervaringen van ons promoteam. “Wij stappen vaak zelf af op reizigers om ze te informeren,” legt servicemedewerker Robbert Brown uit. “Niet iedereen is even blij met het nieuwe OV-netwerk, vooral niet als ze een eventuele extra overstap hebben. Ik vertel ze dan over de voordelen van de veranderingen, uiteindelijk hebben we dan vaak toch een vrolijk gesprek.”

Alternatieve reisopties

Er zijn ook reizigers die het promoteam benaderen. Zo staat promoteammedewerker Melissa van Veen te praten met een dame die vraagt hoe ze kan reizen vanuit Noord als ze juist niet de Noord/Zuidlijn wil nemen. Ze reist namelijk liever niet onder de grond. Melissa: “Of daarnet, toen hielp ik een meneer die nu altijd met lijn 33 reist, met hem heb ik gekeken welke lijnen hij straks kan pakken.”

Melissa helpt een reiziger aan de hand van de grote lijnennetkaart. Foto: Grace Dechène.

De GVB-quiz

Melissa en haar collega’s op busstation IJzijde delen ook de huis-aan-huiskrant met veel informatie over het nieuwe lijnennet en kaartjes met het webadres gvb.nl/nieuwetijden uit. Wie ons promoteam zo’n honderd meter verderop in de metrohal van Centraal Station treft, kan nog meer meekrijgen. Als je meedoet met de quiz tenminste, zoals reiziger Paul Holdorp die in de metrohal voor het grote touchscreen met vragen staat.

Paul Holdorp concentreert zich op de soms best pittige vragen. Foto: Grace Dechène.

Weet jij het antwoord?

“Hoeveel ritten maakt de Noord/Zuidlijn op een werkdag?” (zo’n 200 heen, zo’n 200 terug) is een van de vijf vragen die Paul krijgt. “Ik had er vier goed,” vertelt hij trots. “Dat mag ook wel als geboren Amsterdammer. Ik woon nu in Hilversum maar wil graag weten wat er hier straks allemaal verandert. Ik vind het wel jammer dat je straks vaker moet overstappen, maar ik snap ook wel dat die metrolijn nodig is en dat de trams anders gaan rijden. Net nog stond ik vanaf Spui in een file van trams.” Als bedankje krijgt Paul ons speciale preppakket met onder andere een flesje water, een mueslireep, kortingsbonnen voor koffie én een lichtje (aan het eind van de tunnel).

Paul krijgt ons speciale preppakket uitgereikt van onze promomedewerker Lisa Mertens. Foto: Grace Dechène.

Regel ook een GVB-preppakket

Kan jij het preppakket ook goed gebruiken als voorbereiding op de grote veranderingen die ons te wachten staan? GVB’s promoteams tref je nog tot en met woensdag 25 juli op respectievelijk stations Weesperplein, CS, Amstel, Lelylaan, Zuid en vanaf 22 juli ook op station Noord. Hopelijk tot ziens!

© GVB may 2024