Nieuwe OV-tarieven per 1 januari 2023
Leesduur 2 minuten

Nieuwe OV-tarieven 2023

Net als alle andere OV-bedrijven past GVB jaarlijks zijn tarieven aan. Voor 2023 betekent dit dat het openbaar vervoer gemiddeld 7,24 procent duurder wordt. Dit is een landelijk vastgesteld percentage. Het Dagelijks Bestuur van onze opdrachtgever, Vervoerregio Amsterdam, heeft donderdag 3 november het definitieve besluit over de nieuwe tarieven 2023 genomen.

Deze stijging is hoger dan voorgaande jaren en wordt veroorzaakt door onder andere de forse stijging van brandstof- en energiekosten. Daarnaast spelen de loon- en inflatie ontwikkeling een belangrijke rol in de vaststelling van de nieuwe OV-tarieven.

We realiseren ons dat zeker in deze periode elke prijsstijging moeilijk ligt. De stijging van de tarieven is noodzakelijk voor het op het peil houden van de kwaliteit van het openbaar vervoer in Amsterdam.

Waarom de prijsstijging van de tarieven niet verspreiden over de komende jaren?

Het niet of gedeeltelijk verhogen van de tarieven in 2023 brengt ontzettend hoge kosten met zich mee waarbij de kwaliteit van ons OV teveel onder druk komt te staan. Daarbij zadelen we onze reizigers met een nog hogere prijsstijging voor 2024 op.

0% BTW tarief

Om de extra lasten voor de reizigers te compenseren bepleit de OV-sector bij het Rijk een 0% BTW tarief in te voeren voor het openbaar vervoer in ons land. Nu betalen OV-bedrijven nog 9%. GVB en de Vervoerregio sluiten zich bij dit pleidooi van harte aan. Samen willen we het openbaar vervoer in Amsterdam bereikbaar en betaalbaar houden.

Tarieven

In 2023 gaan reizigers bij GVB 19,6 cent per kilometer betalen. Onze abonnementen stijgen in 2023 met 7 procent in prijs. De 1-uurkaart wordt €3,40, de 1,5uurskaart van €6,50 verandert niet.

Basistarief

Het totale tarief voor het reizen met de OV-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief, dat elke reiziger aan het begin van de reis per bus, tram of metro betaalt. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2023 omhoog van €1,01 naar €1,08.

Meer informatie nieuwe ov-tarieven

Voor een compleet overzicht van onze producten en prijzen voor 2023 kan je hier terecht

Landelijke Tarief Index (LTI)

Hoe komen de tarieven voor het OV tot stand? Elk jaar worden de tarieven geïndexeerd met de Landelijke Tarief Index (LTI). Deze komt tot stand door een weging van de loon-, energiekosten- en inflatieontwikkeling. Zo lopen de tarieven enigszins mee met de ontwikkeling van de kosten van de vervoerbedrijven. Het is dus niet dat de vervoerders hierdoor meer overhouden.

 

 

 

© GVB june 2024