Leesduur 2 minuten

Nieuwe trambaan Overtoomsesluisbrug

Twaalf weken lang is er hard gewerkt. Lange werkdagen voor de trambaanwerkers en intensieve werkzaamheden voor de omgeving. De trambaanvervanging op de kruising Overtoomsesluisbrug, Amstelveenseweg en Overtoom was complex en kende verschillende uitdagingen. Ondanks dat is de planning gehaald. Vrijdag 30 augustus verwijderen we de hekken en is de weg weer open voor al het verkeer.

Normaal zomers weer Overtoomsesluisbrug

Binnen acht dagen tijd werd het nieuwe spoor op de kruising en de Overtoomsesluisbrug geplaatst. Er werd 24 uur per dag gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Jeroen: “Ook het weer heeft in deze week goed meegewerkt. We hadden vrijwel geen regen en het was ongeveer 22 graden. Hier hebben we enorm veel geluk mee gehad. We waren op alles voorbereid.”

Uitdagingen vernieuwing trambaan

In zo’n week loopt niet altijd alles perfect. We hadden regelmatig te maken met onverwachte uitdagingen. Jeroen: “Er zijn zoveel zaken die in zo een week mis kunnen gaan. Het is dan mijn taak om te improviseren en deze uitdagingen met mijn team op te lossen binnen de tijdsdruk waarmee we te maken hebben. Een voorbeeld hiervan was dat de brug na het verwijderen van het oude spoor niet meer helemaal dicht kon. Het oude spoor van circa 4000 kilo hadden we van de Overtoomsesluisbrug verwijderd. Hierbij is geen rekening gehouden met het contragewicht waarmee een brug open en dicht gaat. In samenwerking met de bruggenexperts van de gemeente hebben we een oplossing gezocht. Dankzij het plaatsen van noodgewicht aan de leuningen van de brug kregen we de brug gelukkig weer omlaag.”

Verwijderen omleidingsroutes

In de laatste dagen worden nog afrondende werkzaamheden uitgevoerd zoals asfalteren, bestraten en het herstellen van het wegdek. Op vrijdag 30 augustus verwijderen we de hekken, onze bouwketen en omleidingsroutes. De kruising is op 30 augustus om 19.00 uur weer open voor al het verkeer.

Strakke planning gehaald

Ontzettend veel voorbereiding ging er aan vooraf en twaalf weken lang werd er hard gewerkt. Jeroen: “Het was een strakke planning en ik ben trots dat we het hebben gehaald. Daarnaast ben ik de bewoners erg dankbaar voor hun begrip en geduld.”

© GVB april 2024