Reizigers maken enthousiast gebruik van de Noord/Zuidlijn op de dag van opening, 22 juli 2018. Foto Gé Dubbelman
Leesduur 2 minuten

Noord/Zuidlijn start in zomervakantie met ruim 72.000 reizigers per dag

In de eerste week na de start van de nieuwe dienstregeling hebben ruim 72.000 reizigers dagelijks met de Noord/Zuidlijn gereisd. Dat blijkt uit de eerste reisgegevens van 23 tot en met 26 juli 2018.

Echte start in september

De openingszondag van 22 juli trok hetzelfde aantal reizigers als de doordeweekse dagen. Tijdens de eerste dag waren er veel extra reizigers en OV-liefhebbers die geïnteresseerd  en nieuwsgierig waren naar de nieuwe lijn en dienstregeling. De start van Noord/Zuidlijn, ook wel  de M52,  viel samen met het begin van de zomervakantie waardoor er komende weken minder scholieren en forenzen met het openbaar vervoer reizen. De verwachting is dan ook dat vanaf september de reizigersaantallen omhoog gaan. GVB weet uit ervaring dat een ruime tijd kan duren voordat reizigers hun voorkeursroute reizen. Het is op dit moment dan ook te vroeg om conclusies te trekken naar aanleiding van deze eerste meting.

Ruim 72.000 reizigers per dag sinds de start van de nieuwe dienstregeling en de opening van de Noord/Zuidlijn

Reizigers op station Noord tijdens de opening op 22 juli 2018. Foto Gé Dubbelman

Voorlichting over nieuw netwerk

Begin september start GVB weer met een nieuwe campagne zodat  via verschillende kanalen zoveel mogelijk reizigers goed geïnformeerd worden over de veranderingen bovengronds. Ook staan er weer tientallen extra serviceteammedewerkers op drukke punten in de stad en bij de stations. Zij informeren reizigers en helpen bij het vinden van de beste reisroute.

Volgens prognoses zal de lijn blijven groeien en zal de Noord/Zuidlijn rond 2030 op een gemiddelde werkdag rond de 121.000 reizigers vervoeren.

© GVB july 2024