Testreizigers uit Noord, Christel en Alexander. Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 4 minuten

Op reis met onze testreizigers

Zonder onze testreizigers zijn we nergens. Niet voor niets testen we dan ook vaak het scenario waarin we kijken of zij hun weg kunnen vinden op de Noord/Zuidlijn en weten waar ze om hulp kunnen vragen, zowel bij onze servicemedewerkers als via de SOS en infoknoppen op het perron.

Alle reizigers krijgen bestemmingskaartjes waarop een station staat vermeld. Hiermee gaan ze op pad. Aangekomen op het betreffende station krijgen ze de volgende bestemmingskaart. Het kon ook zijn dat ze opdrachten moesten uitvoeren, zoals ‘Je bent je OV-chipkaart kwijt, vraag om hulp hoe je nu door de OV-chippoort kunt komen.’

Jan met schoonzoon Eric en zijn kleindochter Saraï op station De Pijp. Foto: Gé Dubbelman

Wens in vervulling

Jan van Enkhuizen uit Dordrecht is wel een heel bijzondere testreiziger. Zijn kleindochter Sarai heeft deze testrit voor hem geregeld: “Mijn opa is ziek en ik vroeg aan hem wat zijn laatste wens was, hij wilde nog een rit op de Noord/Zuidlijn maken. Ik dacht dat het niet te doen zou zijn toen ik vorig jaar september begon met checken. Nu is het dus toch gelukt en ik vind het zo bijzonder, want ze zeiden dat hij eigenlijk geen tijd meer had.”

Saraï heeft de testrit speciaal voor haar opa geregeld. Foto: Gé Dubbelman.

Heel fraai

Jans wens komt voort uit zijn bijzondere band met Amsterdam: “Mijn opa en oma woonden aan de Hoofdweg, dus toen ik jong was, was ik hier vaak te vinden. Later, toen mijn vrouw en ik nog gezond genoeg waren, pasten we jarenlang op huizen in de stad,” vertelt hij. “De laatste keer dat ik in de Noord/Zuidlijn was, is vier jaar geleden. Op station Rokin, het was nog een bouwplaats. Wat ik nu al zie hier op Centraal Station is dat het fraai is, heel fraai.”

Een mooie metro

Op station Noord treffen we een voor de Noord/Zuidlijntestrit samengesteld ‘gezin.’ Filip en Martin hebben hun vader Thomas meegenomen. Reda met zijn moeder Samira. “Ik hou heel erg van metrorijden,” vertelt Filip. “Er rijdt een mooie hier, een hele lange zonder dat het er eigenlijk twee zijn zoals bij ons in Amstelveen.” Reda: “Ik geef binnenkort een spreekbeurt over de metro.” Zijn moeder wijst hem erop dat zijn tante vlak achter het viaduct bij het station woont. “Oh ja! We kunnen straks ook naar haar met de Noord/Zuidlijn.”

Samira, Reda, Filip, Martin en hun vader Thomas. Foto: Gé Dubbelman.

Hoogtevrees op Vijzelgracht

Op station Vijzelgracht zijn Jesse Heijnis en Johanna Awui. Jesse: “Het was een makkie om de weg te vinden,” Johanna vult aan: “Door het testen was het soms een beetje onduidelijk welke richting we weer op moesten, omdat je het station uit gaat en dan weer naar binnen. Maar dat kwam wel goed. Het enige probleem voor mij was de roltrap hier op Vijzelgracht. Ik heb hoogtevrees en hij is zo hoog! Gelukkig kon ik met de lift naar beneden.”

Johanna en Jesse op station Vijzelgracht, klaar om hun testrit af te ronden. Foto: Gé Dubbelman.

Alle stations van de Noord/Zuidlijn uit je hoofd

Jason en zijn moeder Edith zijn klaar met hun test en lopen op Centraal Station over het perron. Jason is nu voor de tweede keer testreiziger en kan er geen genoeg van krijgen. Moeite met de weg vinden hadden de twee niet: “Hij heeft al zes maanden voor deze testritten alle stations uit zijn hoofd geleerd. Handig, want we gaan straks vaak met de Noord/Zuidlijn rijden, ik woon in Amstelveen, hij in Noord.” Achter haar kan Jason niet wachten, het liefst stapt hij in de metro die net weer is aangekomen, voor nog een testritje.

Jason met zijn moeder. Foto: Gé Dubbelman.

© GVB june 2024