OVpay bij GVB
Leesduur 3 minuten

OVpay: 18% check-ins met betaalpas of creditcard bij GVB

Een jaar na de landelijke introductie van OVpay wordt landelijk 15% van alle check-ins (ritten) in het OV verricht met een betaalpas, creditcard of mobiel. Bij GVB is dit gemiddeld 18%.

Van alle instappers die betalen tijdens hun reis -dus zonder abonnement-, bedroeg het landelijke aandeel van de betaalpas ten opzichte van de OV-chipkaart 36%. Dat blijkt uit gegevens van OVpay en Translink. Dit percentage is bij GVB 28 tot 29%. 

OVpay bij GVB

Bij GVB is OVpay  gestart in november 2022 en groeiden tot juni 2023 reizen met de betaalpas van 0% naar 12,9%. Het afgelopen jaar van juni 2023 tot juni 2024 is OVpay doorgegroeid naar 18%.

Door de groei van OVpay zien we een afname van de verkoop van losse tickets. Het aandeel tijdens de toeristische hoogseizoen in 2022 was gemiddeld 25% van onze ritten. Dit zit nu rond 9% met uitschieters naar 15%. Hetzelfde geldt voor de anonieme OV-chipkaart. Dat was in 2022 gemiddeld 15% van onze reizigers en is nu ongeveer 9%.

Koningsdag 2023 en 2024 waren absolute uitschieters in het gebruik van de betaalpas. Dit jaar hadden we in de week van Koningsdag een miljoen ritten met de betaalpas. In de weken ervoor en ernaar waren dit er ongeveer 930.000. Ook bij andere evenementen (marathon, ADE) en in weekenden met veel toeristen / dagjesmensen zien we grote pieken in reizen met de betaalpas.

OVpay landelijk

In- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of mobiel is de eerste van de nieuwe betaalvormen onder de naam OVpay. Later dit jaar volgt de introductie van de OV-pas, die momenteel onder een beperkte groep reizigers in Almere wordt getest. OVpay vervangt op termijn de huidige OV-chipkaart, waarvan de techniek aan vervanging toe is. De OV-chipkaart blijft voorlopig geldig, maar zal uiteindelijk verdwijnen.

In- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of mobiel werd in maart 2021 voor het eerst geïntroduceerd in Lelystad. Op 6 juni 2023 werd landelijke dekking bereikt, waarna een landelijke informatiecampagne werd gestart.

In- en uitchecken met betaalpas of creditcard wordt met name gebruikt door incidentele reizigers en toeristen. Duidelijke pieken in het gebruik van betaalpassen in het OV waren het carnaval in Brabant en Limburg, Koningsdag en evenementen als de F1 Grand Prix en de marathon van Rotterdam.

Kortingsproducten

Aanvankelijk was het alleen mogelijk tegen voltarief te reizen; inmiddels is het bij een aantal OV-bedrijven mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas. Een volgende stap is de introductie van leeftijdskorting voor bus, tram en metro op betaalpassen. 

Award

Nederland is het enige land ter wereld waar bij alle OV-bedrijven in het hele land reizen met een betaalpas of creditcard mogelijk is. Dat geldt ook voor het toevoegen van kortingsproducten op een betaalpas. OVpay ontving eerder dit jaar in Londen een internationale award voor het Beste Smart Ticketing Programma ter wereld in 2024.

Over OVpay

OVpay is een initiatief van alle OV-bedrijven in Nederland (Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET en Transdev) en Translink uit het innovatieprogramma OV-betalen. In samenwerking met banken, ICS, Mastercard, Visa, OV-autoriteiten en reizigers- en belangenorganisaties.

 

© GVB november 2024