Leesduur 3 minuten

Vanaf 29 november reizen met de betaalpas bij GVB en EBS

Reizigers kunnen behalve met een OV-chipkaart, vanaf vandaag in Amsterdam  en regio ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard – ook op een mobiel. Daarmee is reizen met de bussen, trams en metro’s van GVB en de bussen van EBS in de regio Amsterdam nog makkelijker geworden. Eerder introduceerde Transdev/Connexxion deze betaalvorm in het busvervoer in de overige delen van de provincie Noord-Holland.

Een mooie stap vooruit! Zo heb je geen aparte OV-chipkaart meer nodig, hoef je geen saldo meer op te laden en ben je altijd klaar om met het OV te gaan.

Het betalen in het OV verandert met nieuwe betaalvormen en de OV-pas die de bestaande OV-chipkaart gaat vervangen. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het OV steeds slimmer, steeds makkelijker. In-en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen.

Waarmee betaal je?

Reizigers kunnen in- en uitchecken met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Makkelijk, maar wel even opletten!

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Je checkt in met je betaalpas (plastic of mobiel) voor de kaartlezer, en ook weer uit met dezelfde betaalpas.

Let op: De pas moet uit de portemonnee of pasjeshouder worden gehaald, om ervoor te zorgen dat in- en uitchecken met dezelfde pas gebeurt.

Zien wat je betaalt

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In de loop van 2023 wordt het ook mogelijk om tegen reductietarief (bijvoorbeeld leeftijdskorting) te reizen met je betaalpas. Nu is reizen met betaalpas nog op voltarief.

Reizigers van GVB kunnen voor inzage in hun reizen met GVB de GVB app downloaden. Andere reizigers kunnen hun reisgegevens checken in de OVpay app of door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die in het betaaloverzicht staat met de omschrijving NLOV.

Overgang op nieuwe technologie

De start van reizen op de betaalpas bij GVB en EBS samen met bus, tram én metro maakt dat dit de grootste overgang  op de nieuwe technologie tot nu toe is en brengt al met al veel verandering voor reizigers en personeel. Inge Keur, manager Verkoop & Service bij GVB hierover: ‘De nieuwe techniek is uitgebreid getest maar heeft een uitdagende leercurve die alleen in de praktijk kan plaatsvinden. Daarom houden we alle ontwikkelingen rondom reizen met de betaalpas nauwlettend in de gaten’.

Innovatieprogramma

In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024.  Op www.ovpay.nl staat een actueel overzicht. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Lees het ook het OVpay artikel van Vervoerregio Amsterdam.

© GVB may 2024