Werkzaamheden op de Ferdinand Bol waren in het verleden oorzaak van omleidingen. Foto: Frank Hylkema
Leesduur 3 minuten

Waarom jouw lijn straks misschien nog niet zijn nieuwe route rijdt

Nieuwe tijden breken aan voor Amsterdam: het OV-netwerk verandert. Vanaf 22 juli gaat de helft van GVB’s trams en bussen anders rijden én de Noord/Zuidlijn gaat van start. Toch rijden vanaf 22 juli niet alle lijnen al helemaal volgens het nieuwe plan en dat heeft met de werkzaamheden in de stad te maken.

Maak je vaak gebruik van buslijnen 22, 48, 61, 63 of 69? Dan was het je misschien al opgevallen: ze rijden met een omleiding vanwege werkzaamheden. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, gaan ze weer hun ‘oude’ route rijden.

Een rustige zomer in Amsterdam?

“Ik kan me voorstellen je hun huidige routes straks koppelt aan het nieuwe lijnennetwerk dat op 22 juli ingaat in Amsterdam, maar het heeft dus met werkzaamheden te maken,” legt GVB’er en verkeersregisseur Olaf Kamphuis uit. “Dat is een trend: de Gemeente Amsterdam plant werkzaamheden waar een afsluiting voor nodig is zo slim mogelijk. Dan wordt vaak voor de zomer gekozen, omdat dit een iets minder drukke periode in de stad is.”

GVB’s rol in de puzzel

Dat inplannen is een puzzel van jaren voor de gemeente, waarin wat kleinere werken nauw aansluiten op hele grote, zoals de aanpak van de ring A10. Olaf: “Ook GVB speelt een rol in die puzzel. Deels omdat werkzaamheden invloed op ons vervoer hebben, deels omdat wij ook werkzaamheden uitvoeren in Amsterdam zoals bijvoorbeeld spoorvervanging.”

Trams die anders rijden

Een voorbeeld van GVB-werkzaamheden is de aanleg van een keerlus voor de tram bij Amstelstation. Olaf: “Daardoor rijdt tramlijn 12 van 4 tot 20 augustus maar een deel van zijn nieuwe route: van het Victorieplein naar CS en terug van CS tot de halte Amsteldijk. Ook andere werkzaamheden beïnvloeden het OV-netwerk. Lijn 2 rijdt straks bijvoorbeeld een poos om via de De Lairessestraat door vervanging van het riool op de Koninginneweg.”

Snel OV-netwerk voor Amsterdam

We moeten met z’n allen dus wel even door de zure appel heen. Maar één troost? “De meeste van de projecten in Amsterdam hebben op de lange termijn een goede invloed op de doorstroming van het OV,” vertelt Olaf. “Denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden bij Meer en Vaart waardoor buslijnen 61, 63 en 69 omrijden. Hierdoor ontstaat, door de creatie van een grotendeels aparte OV-baan, een extra snelle OV-verbinding door Amsterdam West.”

Zeker van je reis

Zeker zijn van je reismogelijkheden met GVB? Plan van tevoren je reis via onze website of de GVB app. In de app kan je je ook inschrijven voor jouw favoriete lijnen en krijg je een seintje als er een verstoring is op jouw lijn, ook na 22 juli.

© GVB april 2024