Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 3 minuten

Wijzer door verstoringen op de Noord/Zuidlijn

In een metro zitten die wat langer stilstaat, of wat langer wachten op het perron voordat er een metro komt. Door allerlei verstoringen kan het straks voorkomen op de Noord/Zuidlijn. Wij moeten dan zorgen dat we reizigers goed informeren en begeleiden. Tijdens deze testrit stelden we onszelf en onze testreizigers op de proef met een in scene gezette wisselstoring.

Trix, Rob, Gerry en Desmond tijdens hun testrit. Foto: Gé Dubbelman.

Gerry en zijn zoon Desmond reizen naar station Europaplein. Ze zijn vandaag met Rob en Trix ingedeeld om samen te testrijden. “We zijn een echt team,” stelt Gerry. “Noodgedwongen,” lacht Rob erachteraan. Ze hebben veel lol, maar kijken ook kritisch rond.

Belangrijke boodschap op de Noord/Zuidlijn

Op Vijzelgracht staat de groep een even stil. Rob opent de deur en vraagt servicemedewerker Roy Brouwer om hulp. “Er is een wisselstoring op Zuid,” vertelt hij. “De metro zou zo weer moeten gaan rijden.” Terwijl hij het zegt sluiten de deuren alweer, klaar voor vertrek. Het viertal komt met een kleine vertraging aan op Europaplein en gaat door met testen.

Rob vraagt Roy Brouwer om informatie. Foto: Gé Dubbelman.

Servicemedewerkers staan klaar

Op Europaplein staan servicemedewerkers Hasna Bouasria en Roel Schaut. “Door de in scene gezette wisselstoring was hier net een metro gestrand, wij hebben hem ontruimd en reizigers op het perron geïnformeerd,” legt Hasna uit. “Daarna kon de metro weg, en de dienstregeling hervat worden. Het is routine voor ons, zo begeleiden we dit ook op de bestaande metrolijnen.”

Roel Schaut en Hasna Bouasria op station Europaplein. Foto: Gé Dubbelman.

Zelf iets organiseren

Ed, Maarten, Maaike en Stephany hebben een poosje op station Europaplein staan wachten door de wisselstoring, ze kunnen nu door naar hun volgende bestemming. Zo’n verstoring zou Maarten en Stephany straks wel goed uit kunnen komen. Ze hebben elkaar vandaag voor het eerst ontmoet maar kwamen samen op het idee om, als de Noord/Zuidlijn straks echt rijdt, iets te organiseren dat mensen samen kunnen reizen.

Ed, Maaike, Maarten en Stephany kunnen weer probleemloos rondreizen. Foto: Gé Dubbelman.

De metro als slinger door de stad

“Dit testreizen is zo gezellig,” stelt Maarten. “Waarom zou je niet zelf ook iets organiseren?” Stephany voegt toe: “De metro kan op zoveel verschillende manieren verbinden, als je alleen al bedenkt dat bijna iedereen een verhaal heeft over de metro, hij loopt letterlijk en figuurlijk als een slinger door de stad.”

Herman Brandhof rijdt vandaag onze testreizigers, ondanks de verstoring, naar zoveel mogelijk stations. Foto Gé Dubbelman.

Enthousiaste testreizigers

Terwijl de twee hun plannetje verder uitdenken, brengt bestuurder Herman Brandhof hen veilig naar hun eindbestemming: “Ik vind dit een hele leuke lijn. Hij is vrij kort, maar best dynamisch, de route is niet rechttoe rechtaan. Nu met testreizigers rijden is ook heel bijzonder.” Hij lacht: “Ze zijn heel enthousiast, dat merk je omdat ze als je aankomt wat sneller richting de metro lopen dan ‘gewone’ reizigers zouden doen.” Dan stopt hij op Centraal Station, op zijn schermen zien we Ed, Maarten, Maaike en Stephany uitstappen. Ook hun testrit zit er nu op.

© GVB may 2024