De winnaars van de fotowedstrijd van metro
Leesduur 4 minuten

Winnaars fotowedstrijd bekend

Eind vorige maand werden de winnaars van de fotowedstrijd van metro in het zonnetje gezet. Naast eeuwige roem en meer bezoekers dan het schilderij de Nachtwacht, van kunstenaar Rembrandt van Rijn, kregen de winnaars ook een uniek kijkje achter de schermen bij metro.

Metrostations treffend fotograferen

Vorig jaar juli schreef metro de fotowedstrijd uit. Reizigers werd gevraagd om de omgeving van onze metrostations op een treffende manier te fotograferen. Uit alle inzendingen stelde de jury een top 10 samen. Hierna mocht het publiek stemmen. De makers van de drie foto’s met de meeste stemmen kregen een bijzondere prijs.

Rit in de metrosimulator

De winnaars kregen bij het Logistiek Centrum Metro een rondleiding over het opstelterrein. Daarnaast mochten ze ook met de metrosimulator rijden en ervaren hoe het is om écht zelf de metro te besturen.
Winnende foto station Spaklerweg

De winnende foto van de fotowedstrijd is Station Spaklerweg van Alex Oprea.

Alex Oprea heeft de winnende foto gemaakt. Hij fotografeerde station Spaklerweg.

Maker Alex Oprea: “Ik zag de fotowedstrijd in de nieuwsbrief. Hoewel ik niet vaak met de metro reis, ben ik wel fan van de metro. Dus ik ben meteen aan de slag gegaan. Het was wel een uitdaging. Je mocht niet alleen het station fotograferen, want de omgeving moest er ook bij. Ik heb geprobeerd een link te leggen tussen de buurt en het station. De metrokubus doet dat. Naast Spaklerweg had ik nog twee andere stations op deze manier gefotografeerd. Blijkbaar is Spaklerweg het beste gelukt, omdat dit de winnende foto is.”

Jurylid Vincent Pfeil: “Wij hebben deze foto geselecteerd omdat het een mooi lijnenspel van kenmerkende gebouwen in de omgeving van het metrostation heeft. Je ziet een wijk in opbouw. En de metrokubus rechtsonder in beeld als connectie tussen buurt en metro.”

Tweede plaats foto station Noord

Peter Dane werd tweede met zijn foto van station Noord

Peter Dane werd tweede met zijn foto van station Noord

Jurylid Vincent Pfeil over de foto van Peter Dane:
“De hubfunctie van het station komt mooi tot uitdrukking. Blauw, de kleur van GVB, komt ook terug in de foto. De auto op de voorgrond is niet storend. Dat zou anders zijn als deze knalrood zou zijn. De integratie van het station in de omgeving komt mooi tot uitdrukking.”

Fotograaf Peter Dane over zijn foto waar hij tweede mee werd:
“Een collega van mijn vrouw werkt bij de RET (stadsvervoerder van Rotterdam) en die had de fotowedstrijd ergens voorbij zien komen. Als stadsfotograaf in Rotterdam heb ik al eens alle metrostations van Rotterdam gefotografeerd, dus de opdracht sprak mij meteen aan. Samen met twee vrienden zijn we een dag naar Amsterdam gegaan en hebben we verschillende stations gefotografeerd. Het gaat mij niet om het winnen, maar meer om de waardering die je voor je werk krijgt. Dat vind ik leuk!”

Derde plek voor foto station Sloterdijk

Frans Boone winnaar nummer drie met zijn foto van Station Sloterdijk

Frans Boone winnaar nummer drie met zijn foto van Station Sloterdijk

Frans Boom over zijn foto.
“Ik ben een enorme tram- en treinfanaat. Dus ik was meteen enthousiast toen ik over de fotowedstrijd hoorde. Ik had al een aantal foto’s in mijn archief liggen die voldeden, maar ben toch op de fiets gesprongen om een aantal nieuwe foto’s te maken voor deze wedstrijd. Ik was blij verrast dat ik een van de winnende foto’s heb gemaakt. Het kijkje achter de schermen was heel interessant. Vooral de simulator was erg leuk om te doen.”

Jurylid Vincent Pfeil over de foto van Frans:
“Ook hier geldt dat de rol van station Sloterdijk als belangrijk overstappunt goed in beeld komt. De metro is een bepalend beeld, maar wordt ook ondersteund door de tram. Dat de metro net vertrokken is, onderstreept nogmaals de dynamiek van de metro, als ruggengraat van het Amsterdamse OV.”

Foto’s in de M5

Alle foto’s worden vanaf nu getoond op de displays in de metro (type M5). Wij danken alle inzenders voor hun bijdrages!

 

© GVB june 2024