Leesduur 3 minuten

1.000.000 x bedankt!

Op 30 oktober reisden maar liefst 1 miljoen reizigers met ons mee op één dag! Nu hadden we wel voorzien dat we deze mijlpaal op redelijk korte termijn zouden aantikken, maar dit was eerder dan verwacht. Daar willen we in de eerste plaats graag alle reizigers voor bedanken al is de vraag dan natuurlijk wel hoe deze piek verklaard kan worden?

Het antwoord blijkt snel gevonden. Dinsdag 30 oktober blijkt een nogal regenachtige dag te zijn geweest met maar liefst 21,5 mm neerslag. Dan is de som snel gemaakt op de vroege ochtend: liever droog via het OV in plaats van door de regen. Nu was er overigens ook een flinke neerslagpiek op 5 september, maar dit is de week waarop de scholen net opstartten na de zomervakantie. Niet alle scholieren en studenten hoefden deze week naar school.

Neerslagoverzicht 2018

Neerslag in mm, per dag in 2018. Uitgelicht: 21,5 mm neerslag op 30 oktober. Bron: www.weerdata.nl

Forse reizigersgroei

De reizigersgroei over het laatste halfjaar komt naar verwachting uit op zo’n 6%. De groei wordt met name veroorzaakt doordat steeds meer mensen gebruik maken van de Noord/Zuidlijn. Begonnen we de zomermaanden met een goede 72.000 reizigers per dag, begin november zagen we uitschieters naar zo’n 106.000 per dag, dat is ruim 47% meer! Daarnaast zien we dat veel inwoners in Noord meer met de bus reizen dan voorspeld terwijl hier juist een afname was verwacht. Alles bij elkaar zorgt voor een gestage groei van het aantal reizigers.

Reizigersritten per dag (week 40 t/m 46) over 2017 en 2018.

Het aantal reizigers vanaf september tot en met november in 2017 en 2018. Let op: de vervoercijfers van de veren zijn niet in dit overzicht meegenomen. Bron: vervoercijfers GVB.

Raakt het OV niet te vol?

Reizigersgroei klinkt mooi, maar past het allemaal eigenlijk nog wel? We vragen het na aan één van onze vervoerkundigen, Diana Pikkert. Zij vertelt: “Reizigers maken steeds meer gebruik van de Noord/Zuidlijn terwijl die voorheen meer met trams en bussen reisden. De Noord/Zuidlijn heeft voorlopig nog voldoende capaciteit. Bovengronds zijn bussen en trams soms wel een andere route gaan rijden, maar al het beschikbare materieel wordt ook nu volop ingezet. Vooral bij de trams zien we dat er hierdoor meer ruimte is dan voor de start van de nieuwe dienstregeling.

1.000.000 x bedankt!

We willen deze mijlpaal graag met onze reizigers vieren. Daarom zijn we een actie met Boomerang gestart en vind je speciale kaarten in diverse horecagelegenheden in de stad met een actiecode. Met deze code kan een gratis dagkaart aangevraagd worden. De actie loopt van 12 december tot en met 9 januari. De volgende rit is van het huis waarbij geldt: op=op. Van harte welkom en een goede reis!

Let op de speciale Boomerangkaart die vanaf 12 december te vinden is bij diverse horecagelegenheden in de stad, deze is goed voor een gratis dagkaart!

© GVB may 2024