5de Noordzeekanaalveerpont gedoopt, alle ponten nu uitstootvrij
Leesduur 2 minuten

5de Noordzeekanaalveerpont gedoopt, alle ponten nu uitstootvrij

Een bijzondere moment gisteren, omdat de 5de en daarmee allerlaatste elektrische Noordzeekanaalveerpont is gedoopt. Op 9 juli 2021 werd de eerste pont gedoopt in Velsen. In amper 1,5 jaar tijd en daarmee vier maanden voorop de oorspronkelijke planning hebben we de volledige vloot Noordzeekanaalveerponten uitstootvrij gemaakt.

Stuurhut van de NZK-pont

Stuurhut van de NZK-pont

Bijzondere mijlpaal

Op de Ponthaven in Amsterdam werd stilgestaan bij dit moment. Vervoermanager Veren, Menno Schoonderbeek: “Het is belangrijk om mijlpalen te vieren, want wat we hier samen met Holland Shipyards en de gemeente Amsterdam hebben neergezet is bijzonder. Er wordt al elektrisch gevaren in Nederland, maar niet op deze manier. Wij hebben ook laadapparatuur aan de wal geplaatst. Dit is pas het begin, want ook op IJ worden stappen gezet om de vloot te verduurzamen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een leefbare stad en schone lucht voor iedereen.”

Alle NZK-ponten zijn nu uitstootvrij

Alle NZK-ponten zijn nu uitstootvrij

Ambitie alle veren uitstootvrij in 2030

Aan wethouder Melanie van der Horst van Verkeer & Vervoer van de gemeente Amsterdam de eer om de laatste pont de dopen: “We zetten inderdaad stappen om de IJveren ook elektrisch te laten varen, want onze ambitie is om alle veren in 2030 uitstootvrij te hebben. Op dit moment varen 7 van de 14 ponten al hybride. In de loop van 2024 gaat de eerste elektrisch veerpont van Centraal naar IJplein varen. Tussen 2024 en 2026 zullen totaal 4 nieuwe, uitstootvrije elektrische veerponten in gebruik worden genomen. Maar vandaag staan we stil bij de doop van laatste pont in de serie van 5 elektrische Noordzeekanaalveerponten.”

Wethouder van der Horst doopt de pont

Wethouder van der Horst doopt de pont

 

© GVB may 2024