Een reiziger zoekt met 9292 zijn nieuwe route. Foto: Grace Dechène
Leesduur 3 minuten

9292 laat je nieuwe route zien: deze reizigers gingen je al voor

Nieuwe tijden breken aan voor Amsterdam: niet alleen de Noord/Zuidlijn gaat rijden, maar ook de helft van de trams en bussen van GVB rijden vanaf 22 juli anders. Wie weet er al van, en wie moet nog opzoeken hoe zijn reis er straks uitziet? Wij vroegen het een paar reizigers.

Gelezen in de huis-aan-huiskrant

Gifty en Justina uit Buitenveldert zijn klaar om een dagje te shoppen in Amsterdam met hun moeder. Ze gaan wel vaker zo even de stad in, Justina: “Nu nemen we nog lijn 5, maar we hebben in de huis-aan-huiskrant al gelezen dat die straks niet meer naar CS rijdt. Dus we moeten overstappen. Wat precies alle opties zijn? Dat kunnen we wel even opzoeken. Oh, moeten we een datum vanaf 22 juli kiezen? Slim! ”

Justina en Gifty checken de opties vanaf 22 juli Foto: Grace Dechène

‘Is lijn 52 de Noord/Zuidlijn?’

De zusjes buigen zich samen over de app van 9292. Justina: “Hm, we kunnen nog steeds lijn 5 nemen, dan een stukje lopen, en dan lijn 52. Is dat de Noord/Zuidlijn?” Gifty vult aan: “Maar lijn 51 rijdt ook nog steeds, die kunnen we ook nemen. We gaan trouwens zeker wel een keer voor de grap met de Noord/Zuidlijn.” Justina: “Ja, dan kijken we of dat sneller is.”

Gifty en Justina kunnen straks met de lijn 52 naar de stad. Foto: Grace Dechène

Van Oost naar West

De zusjes lopen richting Rokin wanneer Tonny op de halte voor lijn 13 komt staan. Ze is onderweg naar haar vader die in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in West ligt. “22 juli? Ja dan gaat er van alles veranderen. Ik woon in Oost aan de C. van Eesterenlaan, mijn vader van 92 in de Limburg van Stirumstraat in West. Lijn 10 is een directe verbinding tussen ons, ik weet dat die gaat verdwijnen en dat ik moet overstappen.”

Tonny moet vanaf 22 juli een extra overstap maken om haar vader te bezoeken. Foto: Grace Dechène

Halte ‘Joop van den Ende’

Een snelle blik op de app van 9292 laat zien hoe ze straks moet reizen: “Ah, met lijn 7 naar het Leidseplein en dan op die halte Joop van den Ende – ja, zo noem ik ‘m altijd maar omdat hij voor het DeLaMar Theater ligt – overstappen op lijn 5. Ik vind het heel jammer, niet eens voor mezelf, maar mijn vader kan zo’n overstap niet meer aan. Hij kan straks niet meer naar mij toe komen. Ik gelukkig nog wel steeds naar hem.”

Exact dezelfde route

Roman die even verderop staat, heeft vandaag net vakantie. Normaal reist hij regelmatig vanuit Purmerend naar de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat. “Ik geloof dat er voor mij niks verandert. Er is nog één bus die rechtstreeks van Purmerend de stad ingaat. Maar ik ga het nu op 9292 voor de zekerheid nog wel even checken,” lacht hij. Na een snelle zoektocht: “Ja, ik heb straks nog exact dezelfde route, daar ben ik wel blij mee.”

Voor Roman verandert er niets. Foto: Grace Dechène

 

 

© GVB may 2024