Combino tram GVB
Leesduur 3 minuten

Combino trams GVB krijgen botswaarschuwingssysteem

GVB start op 10 mei 2019 een aanbesteding voor een botswaarschuwingssysteem voor zijn 155 Combino trams. Dit extra hulpmiddel op de tram helpt trambestuurders in hun vakmanschap en draagt bij aan een betere verkeersveiligheid in een steeds drukker wordende stad.

Verkeersveiligheid

Een botswaarschuwingssysteem is een extra hulpmiddel voor een trambestuurder om andere verkeersdeelnemers en obstakels te signaleren. Sensoren (camera’s of radarsystemen gekoppeld aan software) op de voorkant van een voertuig waarschuwen met licht- en geluidssignalen als er een aanrijding met een object of andere verkeersdeelnemer dreigt. De techniek wordt nu al toegepast op personenauto’s en vrachtwagens. GVB wil met het systeem de verkeersveiligheid verhogen, het aantal aanrijdingen in een steeds drukker wordende stad verminderen, en schade aan eigen materieel verlagen. De aanbesteding volgt op een proef van de stadsvervoerder op lijn 17 waarbij zeven trams waren uitgerust met een botswaarschuwingssysteem. Trambestuurders geven aan toegevoegde waarde te zien in de extra ondersteuning. Mits goed afgesteld, blijken de geluids- en lichtsignalen die het systeem geeft in de bestuurderscabine een goede en welkome aanvulling tijdens de rit.

Alert

Dagelijks vervoert GVB duizenden reizigers per tram waarbij de voertuigen ruim 33.000 kilometer afleggen. De trams manoeuvreren zich, vooral in de drukke binnenstad, vaak tussen een wirwar aan andere weggebruikers. Hoewel GVB op een aantal plekken een vrije trambaan heeft, rijden de trams nog steeds naast andere verkeersdeelnemers en kruisen verkeersstromen elkaar regelmatig. Mark Lohmeijer, directeur Techniek & Operatie bij GVB: “Als vervoerder nemen wij onze verantwoordelijkheid waar het gaat om veiligheid zeer serieus. Dat blijkt ook weer uit ons voornemen om onze trams met dit systeem uit te rusten. Veilig verkeer blijft een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers. Dus of je nou fietst, wandelt, of een auto of bus bestuurt: laat je niet afleiden. Houd je hoofd erbij en blijf alert. Realiseer je dat een tram niet kan uitwijken en ook niet een-twee-drie stilstaat.”

Aanbesteding

De aanbesteding betreft de aankoop en inbouw van 159 botswaarschuwingssystemen voor 155 Combino trams, waarvan vier dubbelkops voertuigen. Na gunning is het de bedoeling dat alle Combino’s medio 2020 uitgerust zijn met zo’n systeem. De nieuwe 15G trams die GVB besteld heeft bij de Spaanse fabrikant CAF, worden vanuit de fabriek al uitgerust met een dergelijk systeem.

[Update op dit nieuwsartikel d.d. 1 oktober 2020 – GVB heeft de aanbesteding van het botspreventiesysteem niet kunnen afronden en besloten een dergelijk systeem niet op de Combino trams te installeren. Door de ontstane situatie vanwege corona, hebben andere prioriteiten nu voorrang. De nieuwe 15G trams zijn standaard uitgerust met een botspreventiesysteem.]

© GVB july 2024