Nieuwe 15G trams

Deel deze pagina

GVB heeft 63 trams (met een optie tot 60 extra trams) gekocht bij de Spaanse fabrikant CAF. Dit gebeurt in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De eerste nieuwe 15G trams rijden vanaf eind 2020 in dienstregeling met reizigers. Om te beginnen op de vernieuwde Amstelveenlijn, lijn 25. 

De 15G tram gaat oudere modellen vervangen en gaat vanaf eind 2020 onder meer rijden op de vernieuwde Amstelveenlijn en vanaf 2024 ook op de Uithoornlijn. Daarom krijgt een deel van deze 63 nieuwe trams een R-net kleurstelling. Vanaf 2019 ontvangt GVB druppelsgewijs de nieuwe 15G trams vanuit de fabriek in Spanje. In mei 2020 ondertekenden GVB en CAF het contract voor nog eens 9 extra 15G trams (een deel van het optiepakket). Dit na een uitgebreide analyse door GVB en Vervoerregio Amsterdam naar de behoefte aan tramvoertuigen in de komende jaren.

nieuwe 15G tram

Testrit met nieuwe 15G tram in R-net kleuren

De nieuwe trams testen we eerst uitvoerig en gecontroleerd. Dat is wettelijk vereist voordat we ze kunnen accepteren en in gebruik kunnen nemen. Pas als de trams voldoen aan alle (wettelijke) toelatingseisen, nemen we ze op in onze dienstregeling met reizigers. Iets waar onze reizigers, de stad en wij al een tijd naar uitkijken. Op deze pagina vind je een verzameling van eerder verschenen (nieuws)berichten en updates. Op Twitter kun je ons volgen voor alle actuele updates en (live) foto’s en filmpjes.

Nieuws en updates

 

Factsheet 15G tram

Download deze .PDF

© GVB may 2020