Nieuwe 15G trams

Deel deze pagina

GVB heeft 63 trams (met een optie tot 60 extra trams) gekocht bij de Spaanse fabrikant CAF. Dit gebeurt met subsidie van Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De eerste nieuwe 15G trams rijden vanaf december 2020 in dienstregeling met reizigers. Om te beginnen op de vernieuwde Amstelveenlijn, lijn 25. 

De 15G trams gaan oudere modellen vervangen en rijden vanaf eind 2020 onder meer op de vernieuwde Amstelveenlijn en vanaf 2024 ook op de Uithoornlijn. Daarom heeft een deel van deze 63 nieuwe trams een R-net kleurstelling. Vanaf 2019 ontvangt GVB druppelsgewijs de nieuwe 15G trams vanuit de fabriek in Spanje. In mei 2020 ondertekenden GVB en CAF het contract voor nog eens 9 extra 15G trams (een deel van het optiepakket). Dit na een uitgebreide analyse door GVB en Vervoerregio Amsterdam naar de behoefte aan tramvoertuigen in de komende jaren.

15G tram

In dienstregeling

De nieuwe trams testen we uitvoerig en gecontroleerd. Dat is wettelijk vereist voordat we ze kunnen accepteren en in gebruik kunnen nemen. Op 13 juli 2020 ontvingen we de Indienststellingsvergunning voor de nieuwe 15G tram. Een prachtige mijlpaal. De trams voldoen hiermee aan alle (wettelijke) toelatingseisen en kunnen opgenomen worden in onze dienstregeling met reizigers. Iets waar onze reizigers, de stad en wij al een tijd naar uitkijken. We beginnen in december op lijn 25, de Amstelveenlijn. Het is mogelijk dat we vóór die tijd ook een aantal nieuwe 15G trams op een andere lijn(en) in de stad inzetten. Mocht dat het geval zijn, melden we dat op deze pagina en op onze social media kanalen. Hieronder vind je een verzameling van eerder verschenen nieuwsberichten en updates. Volg ons op Twitter voor actuele updates en foto’s en video’s.

Nieuws en updates

15G tram proefrit

 

Factsheet 15G tram

Download deze .PDF

© GVB august 2020