Een blauw-witte nieuwe 15G tram bij GVB tramremise
Leesduur 5 minuten

Lijn 5 krijgt primeur eerste nieuwe 15G tram in blauw-wit

Op lijn 25 rijden ze al. De nieuwe 15G trams. Op de vernieuwde Amstelveenlijn, dus in de grijs-rode R-net stijl. Lijn 5 naar Amstelveen Stadshart krijgt de primeur van eerste de blauw-witte 15G tram. Vanaf dinsdag 23 maart 2021 rijdt daar een gloednieuwe 15G tram in dienstregeling. Iets waar onze reizigers al een tijdje naar uitkeken. We beginnen met één voertuig en dat aantal breiden we stapsgewijs uit op deze lijn. Iris Bruinsma, unitmanager vervoer en onder meer verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van lijn 5, vertelt hier meer over.

Primeur lijn 5

De eerste blauw-witte 15G tram wordt op lijn 5 ingezet. Deze lijn krijgt de primeur. Dat heeft een reden. “De nieuwe 15G trams zijn ook besteld ter vervanging van onze oudere 11G en 12G trams. Op lijn 5 rijden we nu nog met 11G trams en die worden volledig vervangen door de nieuwe trams”, vertelt Iris. “Bovendien is lijn 5 is een tweerichtingslijn zonder keerlussen. De nieuwe 15G trams zijn zogenaamde tweekopsvoertuigen. Met aan beide kanten een bestuurderscabine. Er rijden nu maximaal elf 11G voertuigen op lijn 5. Evenzoveel nieuwe 15G trams hebben we nodig ter vervanging. Dat aantal hebben we nu ruimschoots binnen. We zijn er klaar voor!”

Iris Bruinsma unitmanager vervoer Tram GVB

Iris Bruinsma (GVB)

Dienstregeling

Ondanks dat er voldoende nieuwe 15G trams voorhanden zijn, wordt gestart met eerst één nieuwe tram in de dienstregeling. Iris: “We beginnen met één voertuig om zo alle bestuurders op lijn 5 goed en gedegen de mogelijkheid te geven gewend te raken aan de nieuwe voertuigen. Onze bestuurders hebben natuurlijk allemaal de 15G-opleiding gehad, in de state of the art simulator en in de nieuwe voertuigen zelf. Maar het is anders om er de hele dag in dienstregeling mee te rijden en om te gaan met mogelijke kinderziektes. Als dat met inzet van één 15G voertuig allemaal goed verloopt, zetten we daar na ongeveer een week nóg een nieuwe 15G tram bij. En zo breiden we dat uit in de periode daarna. Totdat er op lijn 5 alleen nog maar nieuwe trams rijden. Ons doel is een goede en solide dienstregeling te kunnen rijden met de nieuwe aanwinsten. En op deze manier kunnen we dat het beste waarborgen. Stap voor stap.”

Nieuwe 15G tram GVB blauw-wit cabine

Bestuurderscabine van de nieuwe 15G tram

Spannend

Wat vaak het geval is met volledig nieuw materieel, is dat kinderziektes de kop op kunnen steken. Ondanks dat al veel geleerd is van de eerste maanden rijden op de Amstelveenlijn, heeft lijn 5 toch weer andere karakteristieken. Mogelijk wordt dan tegen andere kinderziektes aangelopen. “Het is een nieuw tram met nieuwe software op een lijn waarop het voertuig voor het eerst volledig gaat rijden. Alles is eigenlijk nieuw, behalve de lijn zelf natuurlijk”, glimlacht Iris. “Dat is best spannend voor iedereen. We houden dan ook echt wel rekening met mogelijke kinderziektes. Denk dan bijvoorbeeld aan de reisinformatie op de schermen in de tram. Mogelijk loopt die op enig moment niet helemaal synchroon met de werkelijkheid. Natuurlijk monitoren we dat allemaal heel goed om dat soort zaken zo snel mogelijk en adequaat op te kunnen lossen, met zo min mogelijk hinder voor de reiziger.”

Nieuwe 15G tram GVB blauw wit interieur

Interieur nieuwe 15G tram

Servicebalie

“Onze reizigers op lijn 5 zijn gewend om bij elke deur in te kunnen stappen en om een vervoerbewijs te kunnen kopen bij de bestuurder. Dat blijft zo in de nieuwe 15G tram”, legt Iris uit. “Voorlopig tenminste. Want in de nabije toekomst komt er ook hier een servicebalie in de nieuwe tram, met een conducteur op de drukke tijden. En, wellicht nog goed te weten voor ons reizigers: onze GVB voer- en vaartuigen rijden en varen natuurlijk altijd met vlaggetjes op Koningsdag en Bevrijdingsdag. We doen ons best om alle nieuwe 15G trams die dagen ook met vlaggetjes te laten rijden, maar misschien is dat nog niet bij alle voertuigen het geval. Daar willen we mensen niet mee voor het hoofd stoten.”

“En, de slotvraag die ik al voel aankomen,” sluit Iris af, “nee, het is op dit moment nog niet bekend welke lijn ná lijn 5 aan de beurt is. Daar komen we als GVB zo snel mogelijk op terug. Want we snappen dat veel reizigers graag in onze nieuwe trams willen meereizen. Helemaal als het openbaar vervoer weer ‘normaal’ gebruikt kan worden, en niet meer alleen voor de noodzakelijke reizen. We kunnen niet wachten om tegen die tijd iedereen weer terug te verwelkomen in ons voertuigen, en straks ook in steeds meer nieuwe 15G trams.”

Op dinsdag 23 maart vertrekt de nieuwe 15G tram als eerste dienstwagen in de dienstregeling van lijn 5 om 05:19 uur uit de Remise. Omstreeks 05:37 uur komt de tram aan op het Leidseplein. Op ov-zoeker is het op GVB lijn 5 het voertuig dat begint met de nummers ’30’.

Nieuwe 15G tram in GVB blauw-wit remise

Nieuwe 15G tram in kleurstelling blauw-wit

Meer lezen?

Op het moment van publicatie, zijn er 18 nieuwe 15G trams in de kleurstelling blauw-wit in gearriveerd uit de fabriek van CAF in Spanje. In totaal zijn er 43 nieuwe trams binnengekomen, van de in totaal 72 bestelde nieuwe 15G trams. Meer lezen en de actuele stand bekijken? Zie: gvb.nl/nieuwetram.

© GVB july 2024