Leesduur 3 minuten

De bloeiende metrostations van Amsterdam

Wat GVB en de gemeente Amsterdam betreft zijn de metrostations in onze stad meer dan alleen een toegangsruimte naar de verschillende perrons. Dagelijks trekken vele tienduizenden reizigers langs de metrostations op weg naar hun bestemming. Hierbij is het niet overal vanzelfsprekend om snel nog eens ergens een bloemetje te scoren voor of bijvoorbeeld een goede vriend(in) te treffen in een sfeervolle koffiebar. Tot voor kort althans, want de gemeente Amsterdam en GVB hebben onderling afspraken gemaakt over de verdere inrichting en aankleding van de metrostations. Zo worden de metrostations steeds gezelliger!

Prettige reiservaring begint al op de metrostations

We vragen Alexander ten Have (manager stationsontwikkeling) wat de nieuwe samenwerking tussen de gemeente en GVB nu precies behelst. “We vinden het belangrijk om reizigers een prettige ervaring te bieden. De reis begint natuurlijk al voor het instappen op de voertuigen, dus we willen hen ook daarvoor graag goed bedienen. Zeker als je redelijk veel onderweg bent is het fijn om ergens een broodje te halen of snel nog wat boodschappen voor thuis mee te nemen. Natuurlijk is dit op zich niet nieuw. Bij de NS-stations weten we niet beter maar in onze metrostations is dit zeker niet standaard. Met de gemeente hebben we nu concrete afspraken gemaakt hierover zodat we ons goed kunnen richten op de inrichting en aankleding van de verschillende metrostations”.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst GVB - MET

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met vlnr: Mark Lohmeijer (GVB), Alexandra van Huffelen (GVB) en Theo van Bekkum (MET). Foto: Sanne Couprie.

Meer dan winkels alleen

Voor wie vaker met de metro reist weet dat de aankleding van de stations niet alleen over de aanwezigheid van winkels alleen gaat. Eerder introduceerden we al muziek op een aantal metrostations. ’s Ochtends vroeg is er tijdens de spits rustgevende muziek en natuurgeluiden te beluisteren. Naarmate de dag verstrijkt, verandert dit naar meer energieke muziek. Daarnaast zijn er geursystemen geïnstalleerd op de Oostlijn en bijvoorbeeld tijdelijke kunstexposities georganiseerd. Zo wordt de reuring boven de straat ook op de metrolijnen onder de grond tastbaar. Dat werkt bovendien door in het gevoel van veiligheid voor reizigers en passanten. Door de aanwezigheid van o.a. de winkels zijn er altijd veel mensen op de been. De stations krijgen hierdoor een prettiger en gemoedelijker uitstraling. Het is bovendien een plek om even stil te staan in plaats van snel door te lopen.

Mark Lohmeijer (GVB) deelt bloemen uit bij de nieuwe bloemenwinkel Ivy’s in de metrohal aan het stationsplein. Foto: Sanne Couprie.

Stapsgewijs veranderen

Het is niet zo dat alle stations ineens veranderen. Vanuit GVB starten we met een pilot op een vijftal stations. Dit zijn achtereenvolgens: Centraal Station, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat en Station Noord. Binnen dezelfde pilot wordt bovendien een kiosk geplaatst op het bovengrondse metrostation aan de Burgemeester van der Vlugtlaan. Door stapsgewijs veranderingen door te voeren zijn we goed in staat om te beoordelen wat door reizigers als een verbetering wordt ervaren. Succesvolle wijzigingen worden dan ook op andere stations geïntroduceerd.

© GVB october 2024