Sherida en Danny Foto: Frank Hylkema
Datum 28 February 2018
Leesduur 3 minuten

De metrobestuurders achter de posters

Dit interview delen

Dit zijn Sherida Nok en Danny Wiering: nu even onze zichtbaarste metrobestuurders. Ze schitteren op elk scherm in ons M5-metro’s om testreizigers te werven. Zij vertellen wat de komst van de lijn voor hen betekent.

Het hoort straks gewoon bij mijn werk,” zegt Sherida nuchter over rijden op de Noord/Zuidlijn. “En het is natuurlijk altijd spannend als er iets nieuws komt, daar ben ik nieuwsgierig naar.”

Een beetje spannend

Al 22 jaar werkt Sherida bij GVB, officieel op lijn 50, maar in de praktijk op alle metrolijnen. Op de Noord/Zuidlijn rijdt ze nog niet. “Dat moet nog komen, maar zoals altijd bij wat nieuws ben ik wel nieuwsgierig. En het is natuurlijk een beetje spannend. Het idee dat je even echt alleen bent in die tunnel omdat het aparte tunnelbuizen zijn. Nu zie je in de tunnel van de Oostlijn en op de andere trajecten collega’s gewoon en kan je naar elkaar zwaaien.”

Ondergronds

Dat vindt Danny ook het grootste verschil tussen de Noord/Zuidlijn en onze andere metrolijnen. Hij rijdt nu naast zijn gewone ritten ook testritten op lijn 52: “Je bent helemaal alleen tussen CS en station Zuid. Het is eventjes wennen, maar nu heb ik er geen moeite meer mee.”

‘Wauw wat mooi’

Dat de Noord/Zuidlijn straks vast onderdeel van zijn werk wordt, ziet Danny wel zitten: “Ja hartstikke leuk natuurlijk. Ik heb tijdens de testritten vanaf het begin de ontwikkeling van de lijn gezien. Ik weet nog dat ik bij mijn eerste rit al dacht: wauw wat mooi allemaal. Terwijl de stations toen nog lang niet af waren.” Sherida wil het rijden op de Noord/Zuidlijn eerst nog even afwachten: “Misschien ga ik het leuk vinden of toch niet. Ik wil het eerst eens meemaken.”

Danny zoekt testreizigers GVB Noord/Zuidlijn M5

Het gezicht van

Maar nu vast het gezicht zijn van de Noord/Zuidlijn vindt ze zeker leuk: “Ik kreeg al een paar telefoontjes van mensen die me hadden herkend. Ik vind het dan ook leuk om ze over te halen mee te doen als testreiziger. En dat geldt natuurlijk ook voor mensen die ik niet ken, mocht ik met ze in gesprek raken.”

Ook als reiziger

Sherida: “Of ik mezelf al heb aangemeld als testreiziger? Nou, daar heb ik nog niet eens over nagedacht. Misschien wel! Ik woon in de buurt van station Zuid en Europaplein en reis regelmatig naar Noord dus ik word ook zeker reiziger op de Noord/Zuidlijn.” Danny, straks ook reiziger op de lijn, heeft zich al aangemeld: “Natuurlijk! Ik wil niet alleen als bestuurder maar ook vast als reiziger de Noord/Zuidlijn beleven. Vooral wanneer een reis niet gaat zoals verwacht: Leuk en leerzaam om mee te maken!”

© GVB june 2024