Vivianne tijdens haar testrit op station De Pijp. Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 3 minuten

Hoe verliepen de testritten van Vivianne, Maurice en Astrid?

Voldoet de Noord/Zuidlijn een beetje aan de verwachtingen? Voor de start van de testritten, spraken we toen nog toekomstige testreizigers Vivianne, Maurice en Astrid. Zij hebben hun rit nu gemaakt, dus wij zochten ze op.

Vivianne van der Linden, de testreiziger uit Utrecht

Vivianne was in februari vooral benieuwd wie haar medetestreizigers zouden zijn. Tijdens de testrit merkt ze op: “Het is best lastig te zien wat voor reizigers er straks op de Noord/Zuidlijn reizen. Mensen zijn toch wat opgelaten en iedereen neemt zijn rol aan. Ik zag wel heel veel verschillende mensen. Een moeder met een kindje, oudere mensen en ik kon het natuurlijk niet zien, maar er zijn vast ook niet-Amsterdammers zoals ik.”

Vivianne tijdens haar testrit op station De Pijp. Foto: Gé Dubbelman.

Wat ze na 22 juli gaat doen:

Vivianne weet nog steeds niet of ze met de Noord/Zuidlijn gaat reizen straks: “Ik ben er nu wel achter dat ik voor mijn werk het beste op Rokin kan uitstappen, en niet op Vijzelgracht zoals ik eerst dacht. En ik heb het geklokt, met de Noord/Zuidlijn vanaf Centraal naar Rokin duurt maar twee minuten, dat haal ik met de tram niet. Het hangt er voor mij vooral vanaf hoe mensen zich gaan verdelen over trams en de metro.”

Maurice Beckeringh, de allereerste testreiziger die zich opgaf

“Ik heb twee testritten meegedaan. De laatste was rustig, zonder grote oefeningen maar in groepjes van vier langs de stations. Mijn eerste test was eentje met verstoringen. In een wat grotere groep met een begeleider gingen we onder andere testen of alle informatievoorzieningen juist waren en of de omroep duidelijk en helder te horen was.”

Maurice aan het begin van zijn testrit op Centraal Station. Foto: Gé Dubbelman.

Snelle, mooie ritten

“Ik merkte bij mijn tweede testrit dat er al wat veranderingen waren doorgevoerd en dat er nu is schoongemaakt. De testen zelf vond ik helder, we kregen duidelijk uitgelegd wat ons te wachten stond. Ik heb echt veel snelle, mooie ritten gemaakt. Ik snap wel dat mensen nu denken: hup doe die deuren open, je kan gaan rijden. Maar dat komt natuurlijk ook omdat je als testreiziger niks van de achtergrond en de processen van GVB meemaakt.”

Astrid van Eijgen, de metrobestuurder als testreiziger

“Als bestuurder zie je natuurlijk alles: het spoor, de bochten en hoogteverschillen. Als reiziger kon ik het spoor dan wel niet zien, maar ik wist ik wel precies welke bocht we wanneer namen. Als testreiziger kon ik ook rondneuzen op het station. Europaplein vind ik als bestuurder en als reiziger het mooist. Dat komt denk ik door het kleurtje, dat roze, heel gezellig.”

De ‘boerenzussies’ Hennie, Colinda en Levine, samen met Astrid aan het eind van hun testrit. Foto: Gé Dubbelman.

Met de ‘boerenzussies’

Astrid reisde met haar vriendinnen Colinda, Hennie en Levine, alle drie afkomstig uit het oosten van het land. Levine: “Dit is de eerste keer voor ons allemaal in de metro van Amsterdam, we gaan nooit met de metro.” Hennie: “We vonden Rokin wel een heel leuk station.” “En we hebben nu een beter idee van wat Astrid nu doet,” voegt Colinda toe. Astrid: “En nu neem ik m’n boerenzussies mee naar de Dappermarkt en de Albert Cuyp voor een patatje bij Pieterse.”

© GVB july 2024