Pictogrammen corona-maatregelen reizen in het ov
Leesduur 4 minuten

Dit zijn de veranderingen bij GVB vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer in heel Nederland zo veel als mogelijk rijden volgens een ‘normale’ dienstregeling. Momenteel vervoeren we ongeveer 20 a 25 procent reizigers. Vanwege de afstand-houden-regels in combinatie met het dragen van mondkapjes kunnen we straks ongeveer 40 procent van het normale aantal reizigers vervoeren. Vanaf 1 juni zijn mondkapjes in het ov verplicht. In dit artikel vermelden we de belangrijkste wijzigingen en maatregelen. Deze zijn in lijn met het eerder verschenen OV-protocol. Zie ook ons eerdere nieuwsbericht. Ook na 1 juni blijft gelden: werk zo veel mogelijk thuis, gebruik het OV niet als uitje, mijd zoveel mogelijk de drukke (spits)tijden, blijf afstand houden (liefst 1,5 meter als dat kan) en volg de richtlijnen van het RIVM. Dit is een gezamenlijke opdracht voor overheden, OV-bedrijven en reizigers. Verantwoord reizen doen we samen.

De overheid en het RIVM informeren alle openbaar vervoerders voortdurend over de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven, zo ook GVB, trekken gezamenlijk op in de branchevereniging OV-NL. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. We doen ons uiterste best om onze reizigers in deze nieuwe fase zo comfortabel mogelijk naar hun plek van bestemming te brengen. Maar we zullen het samen met de reiziger moeten doen.

Dienstregeling

Op maandag 1 juni rijdt GVB vanwege Pinksteren een zondagdienstregeling. Op dinsdag 2 juni gaan we op diverse lijnen vaker rijden.

De veranderingen:

• Tram 2, 7 en 12 en bus 34 en 41 rijden vaker op werkdagen en op zaterdag.
• Bus 21, 36, 44, 47 en 66 rijden van maandag t/m vrijdag vaker.
• Bus 35, 55 en 69 rijden vaker op de zaterdagen.
• Bus 36 rijdt op zaterdag en spitsbus 248 rijdt op werkdagen met langere bussen om op die manier de capaciteit te verhogen.

De dienstregeling per 2 juni vind je vanaf vrijdag 29 mei in de reisplanner. Voor de volledigheid: tram 11, bus 240, bus 265 en nachtbus N86 rijden niet. Zie verder: gvb.nl.

Veranderingen:

  • Per 1 juni is het verplicht een mondkapje te dragen in onze trams, bussen, metro’s en op veerponten voor reizigers vanaf 13 jaar. Het gaat om niet-medische mondkapjes zonder filter (bijvoorbeeld van katoen) waar je zelf voor moet zorgen. Je moet hem tijdig opzetten, dus voor het instappen. Het dragen van een mondkapje wordt ook sterk geadviseerd in metrostations en op haltes.
  • Ook bij reizigers die een helm dragen op de bromfiets of die in de auto zitten en gebruikmaken van de veerpont is een mondkapje verplicht.
  • Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje. De overheid heeft alle veel gestelde vragen over mondkapjes op een rijtje gezet.
  • Reizigers die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van € 95,-.
  • Op dit moment zijn mondkapjes te koop in de snoepautomaten op diverse stations. Deze automaten zijn niet van GVB. Onze GVB Service & Tickets vestigingen verkopen binnenkort ook mondkapjes. We verkopen de mondkapjes (2 stuks voor € 2) als service tegen inkoopprijs.
  • Bestuurders en conducteurs, schippers in de stuurhut, of personeel dat is beschermd door een door GVB aangebracht scherm of lint dat de werkruimte of cabine afschermt van reizigers, hoeven in of achter deze beschermde ruimte geen masker te dragen. Zodra GVB-medewerkers uit bijvoorbeeld de bestuurderscabine of servicebalie stappen om door het voertuig te lopen en/of in- of uit te stappen, dragen zij wel een mondkapje.
  • Per 1 juni wordt behalve op het dragen van mondkapjes ook actief gecontroleerd en gehandhaafd op geldige vervoersbewijzen.
  • Bij de veerponten blijven instapbegeleiders actief die monitoren hoeveel reizigers er aan boord gaan. Is het maximum aantal passagiers bereikt, dan moeten de overige reizigers gevraagd om te wachten op de volgende pont. We vragen hiervoor je begrip.

Volg onze aanwijzingen

Op stations, in onze voer- en vaartuigen, en in bus- en tramhaltes met een abri worden stickers en posters aangebracht met coronaregels voor de nieuwe situatie vanaf 1 juni. Ook onze omroepberichten worden hierop aangepast. We vragen je vriendelijk om daarnaast ook alle aanwijzingen van onze GVB-medewerkers op te volgen. Alleen samen en met begrip voor elkaar kunnen we verantwoord reizen mogelijk maken in deze bijzondere tijd.

© GVB october 2020