Foto: Gé Dubbelman
Leesduur 5 minuten

Eerste testreizigers aan het woord

Ze stonden te trappelen, onze eerste honderd testreizigers die afgelopen vrijdag het spits afbeten. Wij waren minstens even enthousiast en natuurlijk een beetje gespannen, want we hebben lang naar dit moment toegeleefd en ons er grondig op voorbereid.

Aan de hand van opdrachten gingen testreizigers van station naar station. Zo zagen wij of zij de weg konden vinden en hoe ze de nieuwste metrolijn van Amsterdam ervaren. Het is de eerste van ruim twintig verschillende testritten die GVB deze weken uitvoert op de Noord/Zuidlijn.

Foto: Gé Dubbelman

Acht scenario’s op de Noord/Zuidlijn

Tijdens de testen oefenen we acht verschillende scenario’s die variëren van het ontruimen van een station vanwege een (gesimuleerde) brand in de tunnel tot het scenario van deze eerste dag waarbij testreizigers zelfstandig met de lijn reizen. Door de testen kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden om per 22 juli een zo aangenaam mogelijke reis op de Noord/Zuidlijn te bieden.

Meerijden met onze testreizigers

Tijdens deze bijzondere eerste testrit reisden wij met een paar van onze testreizigers mee om alvast te peilen wat ze van de Noord/Zuidlijn vinden. De reacties zijn voornamelijk positief, maar er worden ook verbeterpunten genoemd.

Foto: Gé Dubbelman

‘Je merkt geen verschil’ – Aisa Gorter

“Ik ga zeker van de Noord/Zuidlijn gebruik maken. Ik woon zelf in Purmerend en mijn peetmoeder in Zuid, dat is perfect! Ik vind de stations tot nu heel mooi, netjes ook. Het inchecken gaat soepeler en de poortjes deden het ook goed. Wat ik opvallend vind, is dat het in de tunnel eigenlijk net zo voelt als in de andere metro’s in Amsterdam. Hij rijdt net zo soepel.”

Aisa Gorter Foto: Gé Dubbelman

‘Ik vind de snelheid aantrekkelijk’ – Carlos Laviola

“Ik werk vlakbij station Vijzelgracht, ik denk dat ik straks vanuit mijn werk vaak de Noord/Zuidlijn pak naar Centraal. Daarmee ontwijk ik de drukte bovengronds. De metro is gewoon het beste als je snel wilt zijn. Ik kom zelf uit Rio de Janeiro, daar is het niet zo goed geregeld. Eén verbeterpunt? Er mag wel wat meer in het Engels.”

Carlos Laviola Foto: Gé Dubbelman

‘Ik kijk hier al lang naar uit’ – Jimaila Blackson

“Ik kan niet wachten om straks handig en sneller naar Noord te gaan, daar moet ik vaak zijn voor mijn orthodontist. Ik woon zelf op IJburg en ik denk dat het met de Noord/Zuidlijn een stuk sneller wordt dan nu met de bus. Ik ben wel benieuwd of de metro straks ook zo vaak komt als nu met de test en ik hoop dat hij ook net zo snel blijft rijden.”

Jimaila Blackson Foto: Gé Dubbelman

‘Ik mis toch de herkenningspunten’ – Pelle de Metz

“Ik ben net de verkeerde kant op gegaan. Of nee, wacht, ik ging toch goed! Het is omdat we nu voor de opdrachten ondergronds blijven. Dat komt wel goed als ik straks zelf precies weet waar ik naartoe ga. Ik vind deze test wel grappig eigenlijk. Ik doe mee omdat ik zo benieuwd was naar dit project, het heeft zo lang geduurd. Tot nu toe heb ik nog geen favoriet station.”

Pelle de Metz Foto: Gé Dubbelman

‘Dit is echt heel tof en het wachten waard’ – Yana Gorbacheva

“Wat mij betreft hebben we hiermee pas een echte metro in Amsterdam, eentje die ook diep ondergronds rijdt. Ik ben geïnteresseerd in architectuur en dit is een indrukwekkende en grootstedelijke lijn. De sfeer is vandaag ook al goed. Je merkt nu al dat de metro ons met elkaar verbindt, het is dé plek waar je in een stad nog met elkaar in gesprek gaat.”

Yana Gorbacheva Foto: Gé Dubbelman

‘Hij is leuker dan ik verwacht had’ – Sylvia Fennis

“Vooral door de stations is de Noord/Zuidlijn een stuk verrassender. Bijzonder vond ik ook om bij Station de Pijp even bovengronds te zijn en me toen pas echt te realiseren wat er nou onder onze drukke stad is gebouwd. Eén minpuntje voor mij: de hoge roltrap bij Vijzelgracht, daar durf ik niet af dus neem ik de lift. Je moet maar van de nood een deugd maken he?”

Sylvia Fennis Foto: Gé Dubbelman

‘Wij zeiden altijd: als ie af is, willen we het meemaken’ – Janny & Simon Jonker

Simon: “We vinden het heel leuk nu eindelijk op de Noord/Zuidlijn te rijden. Hij is langer dan ik had verwacht, en heel snel, het kost je denk ik maar een kwartier om van Noord naar Zuid te komen. Janny: “Die snelheid gaat denk ik echt zijn vruchten afwerpen. Wij wonen in Nieuw-West maar hebben veel familie in Noord dus ook voor ons is het heel aantrekkelijk.

Janny & Simon Jonker Foto: Gé Dubbelman

Kijk mee met onze eerste testdag:

Om deze video te bekijken moet je eerst onze cookies accepteren

Accepteer onze cookies

© GVB june 2024