De Noord/Zuidlijn werd geopend door Amsterdammers die bij 1 van de stations wonen Foto: Gé Dubbelman
Leesduur 2 minuten

Feestelijke opening van de Noord/Zuidlijn

Morgen is het echt zo ver en gaat de nieuwe dienstregeling van GVB in, maar vandaag (21 juli) was de feestelijke opening van de Noord/Zuidlijn. De openingsplechtigheid vond plaats in het bijzijn van onze nieuwe burgemeester, Femke Halsema. Daar sprak ze ondermeer over de nieuwe verbinding die met Noord is ontstaan: “Niet een stad aan het IJ, maar een stad om het IJ heen.” Voor Alexandra van Huffelen (algemeen directeur GVB) was het dubbel feest, die vandaag ook nog eens jarig was: “Ik heb nog nooit zoveel mensen op mijn verjaardagsfeestje gehad”.

Feestelijke opening van de Noord/Zuidlijn op het Centraal Station

Openingsceremonie op Centraal Station

Meerijden met de Noord/Zuidlijn

Ook Sharon Dijksma (wethouder verkeer en vervoer) en Hoite Detmar (directeur Noord/Zuidlijn) spraken alle aanwezigen toe. De opening zelf werd verzorgd door acht Amsterdammers die in de buurt van een station wonen of werken. Vanaf 14.00 uur was het voor iedereen die zich vooraf had aangemeld bij de gemeente, mogelijk om voor het eerst mee te rijden met de Noord/Zuidlijn. Hiervan werd massaal gebruik gemaakt. Op het moment van schrijven wordt geschat dat maar liefst 60.000 reizigers met de Noord/Zuidlijn hebben gereisd.

De eerste rit naar Noord vanaf CS

De eerste rit naar Noord vanaf CS met (vlnr) Hoite Detmar, Femke Halsema en Alexandra van Huffelen

Feestelijke opening in de media

De opening is uitgebreid gevolgd en gedeeld via de media. De NOS zond de opening live uit en stond ondermeer stil bij het geduld dat Amsterdam moest hebben tot de opening. Het Parool begaf zich onder de reizigers en vroeg hen wat zij van de Noord/Zuidlijn vonden. Ook AT5 pakte met meerdere stukken uit en schreef onder andere over het eerbetoon aan de bouwers van de Noord/Zuidlijn. De gemeente zelf maakte een mooi overzicht van alle feestelijkheden.

Start nieuwe dienstregeling

Op 22 juli start de nieuwe dienstregeling en is Amsterdam een nieuwe metrolijn rijker. Daarnaast gaan veel bussen en trams anders rijden. Goed dus om je reis voor vertrek nog even te checken via onze website of via 9292, dat voorkomt verrassingen. Wil je snel bekijken wat er misschien voor jou verandert? Dat hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Graag tot snel en welkom aan boord bij GVB!

© GVB june 2024