Leesduur 4 minuten

Ga uit eten en help dak- en thuislozen

Waarschijnlijk heb je Sanne van der Leij wel eens voorbij zien razen. Met haar elektrische fiets legt ze op sommige dagen tot wel 100 kilometer af om hulp te organiseren voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Deze steun is hard nodig: begin dit jaar werd duidelijk dat het aantal dak- en thuislozen in Nederland in slechts een paar jaar tijd is verdubbeld naar 30.000 mensen. Mede dankzij Sanne is helpen heel eenvoudig. Ga in november en/of  december eten bij één van de aangesloten restaurants en betaal €1 extra op je rekening. Zo maak je met een kleine bedrag een wereld van verschil voor mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Help je mee?

Hulp vragen vaak moeilijk

Sanne van der Leij fietst heel wat af als projectleider bij StreetSmart. Dat moet ook wel, want dit jaar doen bijna 100 horecaondernemingen mee aan de actie. Die bezoekt ze allemaal met enige regelmaat. Sanne is enorm blij met de steun die ze krijgt: “Vorig jaar hebben we op deze manier ruim €30.000 binnengehaald. Dat hopen we dit jaar te evenaren. Met dit geld kunnen we veel doen voor dak- en thuislozen of gezinnen in nood. Alleen in Amsterdam zijn er bijvoorbeeld al 150 gezinnen die geen vast onderkomen meer hebben en vaak tijdelijk in hotels moeten verblijven. Stel je hier geen chique hotel voor met minibar of iets dergelijks. Alleen het hoogst noodzakelijke is aanwezig. De GGD draagt bij aan de onkosten voor de hotelkamer totdat deze gezinnen elders terecht kunnen. Bepaald geen pretje om met een heel gezin op één kamer te zitten waar niet gekookt kan worden en waar kinderen nauwelijks speelruimte hebben en ergens tussendoor hun huiswerk moeten maken. En dan natuurlijk het stigma voor de gezinnen zelf. De schaamte onder deze mensen is groot. Er is vaak te lang gewacht met het zoeken van passende hulp.

Alleen in Amsterdam zijn er al 150 gezinnen die geen vast onderkomen meer hebben

Alle beetjes helpen

Het programma dat StreetSmart al sinds 2013 in Amsterdam organiseert, komt oorspronkelijk uit Londen en bestaat daar al sinds 1998. Het principe is heel eenvoudig en daarom vermoedelijk zo succesvol. Iedereen die uit eten gaat bij één van de aangesloten horecaondernemingen, doneert €1 bovenop zijn of haar rekening. Natuurlijk mag je meer doneren (graag zelfs!), maar alle beetjes helpen. De opbrengsten komen voor de volle 100% terecht bij de doelgroep; overige sponsors dekken de organisatiekosten.

Om deze video te bekijken moet je eerst onze cookies accepteren

Accepteer onze cookies

Concrete hulp

Met het geld dat vorig jaar is binnengehaald, heeft Streetsmart enorm veel dak- en thuislozen en gezinnen kunnen helpen. Die hulp is heel concreet. Zo zijn er vorig jaar maar liefst 4.000 maaltijden geserveerd bij de nachtopvang, 150 (tweedehands) fietsen uitgedeeld en 60.000 stuks fruit uitgedeeld aan alle daklozen in Amsterdam. Op termijn hoopt Sanne dit programma ook uit te kunnen rollen naar andere steden, zoals Rotterdam, Den-Haag en Utrecht.

Sanne van der Leij: steun ons met een vrijwillige bijdrage voor dak- en thuislozen of een gezin in nood

Sanne van der Leij, projectleider bij Streetsmart. “Dankzij Bert van der Leden en Sandra Chedi (StreetSmart) mag ik iedere dag toffe dingen doen”.

Wil je meer doen?

Sanne benadrukt nog eens hoe geweldig het is wanneer mensen willen bijdragen aan het programma. Kom jij binnenkort ook eten bij één van de aangesloten horecaondernemingen? Voor iedereen die een stap verder wil gaan, kan je je bijvoorbeeld ook aanmelden als buddy voor eenzame mensen, ouderen of (ex-) verslaafden. Het gaat vaak om eenvoudige steun. Samen een kop koffie drinken, helpen bij het invullen van formulieren of bijvoorbeeld het ordenen van de administratie. Kan je wel een paar uur per week missen en vind je het leuk om anderen te helpen? Geef je dan op bij Sanne via info@streetsmart.nl.

GVB is sponsor en mediapartner van Streetsmart.

© GVB september 2022