Leesduur 3 minuten

Ga uit eten en help Amsterdamse dak- en thuislozen

Waarschijnlijk heb je Sanne van der Leij wel eens voorbij zien razen. Met haar elektrische bakfiets legt ze op sommige dagen tot wel 100 kilometer af om hulp te organiseren voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Deze steun is hard nodig, omdat het aantal daklozen blijft toenemen in de stad. Sanne herkent het beeld dat het Centraal Planbureau geeft, met de laatste lagere cijfers, helemaal niet.

Mede dankzij Sanne kan ook jij heel eenvoudig meehelpen. Ga in november of december eten bij één van de aangesloten restaurants en betaal 1 euro extra op je rekening. Zo maak je met een klein bedrag een wereld van verschil voor mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Help je mee? Op de volledig vernieuwde website van StreetSmart kun je makkelijk zien welke restaurants er mee doen.

Hulp vragen vaak moeilijk

Sanne van der Leij fietst heel wat af als projectleider bij StreetSmart. Dat moet ook wel, want daklozen kunnen zich eigenlijk niet in de stad bewegen. ‘Als ze gaan liggen, plassen of slapen volgt er vaak een boete. Ik kom dus langs de randen van Amsterdam maar ook in het centrum ben ik veel, want daar zit nu juist weer de horeca die meedoet. Hulp vragen is lastig, maar met mijn bakfiets ben ik behoorlijk herkenbaar en de mensen weten inmiddels wat ze bij me kunnen krijgen. Dat gaat van een fles water (er zijn immers geen kranen onder de bruggen) tot warme sokken en dekens.’

Blij dat er van 1 december tot 1 april weer winteropvang is georganiseerd voor onze daklozen

Alle beetjes helpen

Dit jaar bestaat StreetSmart 10 jaar in Amsterdam. Het principe is heel eenvoudig en daarom vermoedelijk zo succesvol. Iedereen die uit eten gaat bij één van de aangesloten horecaondernemingen, doneert €1 bovenop zijn of haar rekening. Natuurlijk mag je meer doneren (graag zelfs!), alle beetjes helpen. De opbrengsten komen voor de volle 100% terecht bij de doelgroep, de daklozen en gezinnen in nood. Overige sponsors dekken de organisatiekosten.

‘De kaartjes in de restaurants zijn aangepast om even bij het jubileum stil te staan. Maar er is verder geen tijd voor feest, want we gaan keihard aan de slag voor al Amsterdamse daklozen die het juist nu weer veel zwaarder krijgen’, vertelt Sanne. ‘Vanwege het weer natuurlijk, maar ook omdat mensen weer met hun gezicht in de jassen langslopen. Kom je wel eens een dakloze tegen? Blijf gedag zeggen, juist in de donkere koude dagen is dat heel fijn voor een dakloze.’

Concrete hulp

‘Met het geld dat bij eerdere edities is binnengehaald, heeft StreetSmart enorm veel dak- en thuislozen kunnen helpen’, zegt Sanne. ‘Die hulp is heel concreet. Zo zijn er maaltijden geserveerd bij de nachtopvang, deelden we fietsen uit en hebben we bestaande doelen financieel ondersteund.’

Door de grafitti met milieubewuste krijtverf (lost na een tijdje vanzelf op) is ook in het straatbeeld duidelijk welke Amsterdamse restaurants meedoen met StreetSmart.

Wil je meer doen?

Sanne benadrukt nog eens hoe geweldig het is wanneer mensen willen bijdragen aan het programma. Kom jij binnenkort ook eten bij één van de aangesloten horecaondernemingen?

Nieuwsgierig of heb je een vraag? Mail dan Sanne via [email protected].

GVB is sponsor en mediapartner van Streetsmart.

© GVB may 2024