Leesduur 3 minuten

Ga uit eten en help Amsterdamse dak- en thuislozen

Waarschijnlijk heb je Sanne van der Leij wel eens voorbij zien razen. Met haar elektrische bakfiets legt ze op sommige dagen tot wel 100 kilometer af om hulp te organiseren voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Deze steun is hard nodig, omdat het aantal daklozen blijft toenemen in de stad. Mede dankzij Sanne kan iedereen heel eenvoudig meehelpen. Ga in november of december eten bij één van de aangesloten restaurants en betaal 1 euro extra op je rekening. Zo maak je met een klein bedrag een wereld van verschil voor mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Help je mee?

Hulp vragen vaak moeilijk

Sanne van der Leij fietst heel wat af als projectleider bij StreetSmart. Dat moet ook wel, want daklozen kunnen zich eigenlijk niet in de stad bewegen. ‘Als ze gaan liggen, plassen of slapen volgt er vaak een boete. ‘Ik kom dus langs de randen van Amsterdam maar ook in het centrum ben ik veel, want daar zit nu juist weer de horeca die meedoet. Hulp vragen is lastig, maar met mijn nieuwe bakfiets ben ik behoorlijk herkenbaar en de mensen weten inmiddels wat ze bij me kunnen krijgen. Dat gaat van een fles water (er zijn immers geen kranen onder de bruggen) tot warme sokken en dekens.’

Blij dat er van 1 december tot 1 april weer winteropvang is georganiseerd voor onze daklozen

Alle beetjes helpen

Het programma dat StreetSmart al sinds 2013 in Amsterdam organiseert, komt oorspronkelijk uit Londen en bestaat daar al sinds 1998. Het principe is heel eenvoudig en daarom vermoedelijk zo succesvol. Iedereen die uit eten gaat bij één van de aangesloten horecaondernemingen, doneert €1 bovenop zijn of haar rekening. Natuurlijk mag je meer doneren (graag zelfs!), alle beetjes helpen. De opbrengsten komen voor de volle 100% terecht bij de doelgroep, de daklozen en gezinnen in nood. Overige sponsors dekken de organisatiekosten.

Concrete hulp

‘Met het geld dat bij eerdere edities is binnengehaald, heeft StreetSmart enorm veel dak- en thuislozen kunnen helpen’, zegt Sanne. ‘Die hulp is heel concreet. Zo zijn er maaltijden geserveerd bij de nachtopvang, deelden we fietsen uit en hebben we bestaande doelen financieel ondersteund.’

Door de grafitti met milieubewuste krijtverf (lost na een tijdje vanzelf op) is ook in het straatbeeld duidelijk welke Amsterdamse restaurants meedoen met StreetSmart.

StreetFood

Afgelopen jaren kon er door corona helaas niet worden ingezameld. De restaurants moesten toen hun deuren sluiten en was het alleen mogelijk om af te halen en te bezorgen. StreetSmart heeft toen het StreetFood concept bedacht. Dit zijn koelkastjes in Amsterdam waar de Horeca zijn overgebleven maaltijden in doneert. Zo kunnen daklozen toch genieten van een heerlijke maaltijd en hoeven restaurants het eten niet weg te gooien, win-win.

‘Voor het verzorgen van de maaltijden zoeken we nog horecagelegenheden die mee willen helpen’, aldus Sanne. ‘Ook bedrijfsrestaurants kunnen hier natuurlijk aan meedoen.’

Om deze video te bekijken moet je eerst onze cookies accepteren

Accepteer onze cookies

Wil je meer doen?

Sanne benadrukt nog eens hoe geweldig het is wanneer mensen willen bijdragen aan het programma. Kom jij binnenkort ook eten bij één van de aangesloten horecaondernemingen?

Nieuwsgierig of heb je een vraag? Mail dan Sanne via [email protected].

GVB is sponsor en mediapartner van Streetsmart.

© GVB may 2023