Aankomst gloednieuw IJveer 62 bij Centraal Station (Foto: Henk Rougoor)
Leesduur Minder dan een minuut

Gloednieuw IJveer 62 in de vaart

Amsterdam heeft er weer een nieuwe aanwinst bij: een gloednieuwe pont. Vandaag zetten de schippers van GVB de eerste reizigers over met IJveer 62, want zo heet het nieuwe schip.

Duurzame aanwinst

Dit is binnen twee jaar tijd de derde nieuwe aanwinst op de vloot. In oktober 2016 werd IJveer 60 in gebruik genomen, en vorig jaar maart het zusje IJveer 61. Voor het einde van dit jaar hoopt GVB het vierde schip in deze 60-serie in gebruik te nemen. Met een lengte van 33,60 en breedte van negen meter zijn deze schepen groter: er kunnen 310 mensen overgezet worden. Daarnaast zijn ze stiller én schoner. Het bijzondere aan IJveer 62 is dat de accu’s groter zijn: de capaciteit hiervan is verdubbeld zodat we nog langer elektrisch kunnen varen.

Doop

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer) doopte het schip vanmiddag officieel onder belangstelling van reizigers. Het Nieuwdammer Shantykoor begeleidde het schip tijdens de eerste officiële vaart op de verbinding Centraal Station – Buiksloterweg. Vanaf nu vaart IJveer 62 volgens dienstregeling en kun je dit grotere, duurzame veer tegenkomen op onze drukste verbindingen; Buiksloterweg, NDSM en IJplein.

 

© GVB may 2024