Leesduur 3 minuten

Kleine wijzigingen nieuwe dienstregeling

GVB brengt al jarenlang standaard twee dienstregelingen per jaar uit: de zomer- en standaarddienstregeling. Afgelopen zomer zijn er met de komst van de Noord/Zuidlijn veel wijzigingen doorgevoerd in het ov-netwerk. Met de start van de nieuwe standaarddienstregeling op 9 december aanstaande, zijn het vooral kleine wijzigingen die merkbaar zullen zijn. We zoeken onze vervoerontwikkelaar Diana Pikkert op en vragen haar hoe het precies zit.

“De wijzigingen die op 9 december ingaan zijn in omvang niet vergelijkbaar met 22 juli, de datum dat ook de Noord/Zuidlijn ging rijden”, zo legt Diana uit. “Er zijn ditmaal geen routewijzigingen en er worden evenmin haltes bijgeplaatst of opgeheven. Toch verandert ongeveer wel de helft van alle lijnen: de vertrektijden verschuiven in de meeste gevallen met één tot een paar minuten. De bus, tram, of metro kan dus net iets eerder of later vertrekken. Het is daarom belangrijk om toch even opnieuw de reisplanner te raadplegen voordat je op pad gaat, dat voorkomt dat je misschien langer moet wachten dan nodig.”

Enkele grotere wijzigingen in de standaarddienstregeling

Diana vervolgt: “Voor een aantal lijnen zijn de wijzigingen groter. Neem bijvoorbeeld lijn 21: die gaat straks vaker rijden. Steeds meer mensen gebruiken deze lijn zodat er meer capaciteit nodig is. We rijden dan om de 6 minuten van de ochtend- tot en met de avondspits. ‘s Avonds rijden we om de 10 minuten. In Zuidoost gaan de lijnen 44, 47 en 66 vaker rijden in de avond. Dat doen we omdat ook hier meer mensen gebruik maken van deze lijnen. We gaan daarom zometeen 3x in plaats van 2x per uur rijden met deze lijnen. En: op de lijnen 44 en 47 rijden we overdag dan weer wat minder vaak omdat het dan rustiger is (5x per uur in plaats van 6x). Een overzicht van alle wijzigingen kan je op deze pagina vinden.”

Campagnebeeld start nieuwe dienstregeling. Kijk op gvb.nl om te zien wat er eventueel voor jou verandert.

Campagnebeeld start nieuwe dienstregeling. Kijk op gvb.nl om te zien wat er eventueel voor jou verandert.

Nog niet iedereen gewend

“We zien dat reizigers nog wat moeten wennen aan het nieuwe ov-netwerk dat deze zomer is ingegaan. Uit ervaring weten we dat het ongeveer twee jaar duurt voordat reizigers hun vaste routes hebben gekozen”, zo legt Diana uit. “Grote wijzigingen waren ditmaal niet nodig omdat de voorspellingen zoals we deze hadden gedaan voor de dienstregeling, vrij accuraat blijken te zijn geweest. Dat is positief, want zodoende is het nu niet nodig veel correcties door te voeren waar reizigers weer aan zouden moeten wennen. Als we iets verder vooruit kijken ligt dat anders voor maart volgend jaar. In verband met de werkzaamheden rond de Zuidas, zal lijn 51 niet meer naar Westwijk rijden. Tussen Zuid en Westwijk zal dan voor de duur van 2 jaar een buspendel worden ingezet. We leggen begin volgend jaar uit wat dit precies betekent voor reizigers.

© GVB july 2024