Leesduur 2 minuten

Merijn vliegt hoog voor Stichting Hoogvliegers

Veel medewerkers bij GVB doen naast hun werk ook vrijwilligerswerk. Zo ook handhaver Merijn Bary. Voor de Stichting Hoogvliegers maakt hij met zieke kinderen vluchten boven Nederland.

Een kind één dag piloot laten zijn, daar zet de Stichting Hoogvliegers zich voor in. “Als piloot mag je je opgeven als je minimaal 150 vlieguren hebt gemaakt,” vertelt Merijn. Ik doe dit nu ruim een jaar en heb inmiddels met veertien kinderen gevlogen. Ik wil iets kunnen betekenen voor een ander.”

Even niet ziek zijn

Het gaat dan om kinderen die chronisch ziek of gehandicapt en tussen de 6 en de 17 jaar zijn. Merijn: “In het systeem staan de aangemelde kinderen en ik kies zelf met welk kind ik ga vliegen. Dan volgt er een gesprek met ouders of begeleiders, zodat ik het kind vast wat beter begrijp. Als piloot bepaal je of het kind voorin kan zitten en eventueel zelf kan vliegen, want dat is wat we het allerliefste doen: kinderen even zelf piloot laten zijn. Het kind en ik praten ook over van alles en nog wat, maar absoluut niet over zijn of haar ziekte, zodat ze voor even hun ziekte, ziekenhuizen en de artsen kunnen vergeten.”

Dankbaar werk

Merijn wilde zijn hobby combineren met een goed doel en iets betekenen voor een ander: “Het geeft me heel veel energie om dit te doen en zorgt voor een goede balans met mijn werk. Als er op mijn werk iets vervelends gebeurt, bijvoorbeeld een aanhouding of iemand die me uitscheldt, dan ben ik dat meteen weer vergeten tijdens mijn vrijwilligerswerk. Het is zo gaaf om met een autistisch kind dat mij niet kent en andersom, een band op te bouwen in 45 minuten. Laatst kreeg ik een heel mooi compliment, ik vloog met een autistisch jongetje van 12 jaar dat cognitief 6 is. Zijn moeder zei: “Jij las de woorden die mijn zoon niet uitsprak.”

Het kind en ik praten ook over van alles en nog wat, maar absoluut niet over zijn of haar ziekte, zodat ze voor even hun ziekte, ziekenhuizen en de artsen kunnen vergeten.

Ken of heb je kinderen tussen de 6 en 17 jaar met een ziekte? Meld ze vooral aan via Stichting Hoogvliegers. Het kost niets en je kind heeft de dag van zijn of haar leven.

© GVB may 2024