Met elkaar in regenboogkleuren
Leesduur 2 minuten

Met elkaar in regenboog kleuren

Voor het eerst rijden er in Amsterdam drie voertuigen met elkaar in regenboog kleuren, het symbool van Pride. Hiermee willen vervoerders GVB, EBS en Connexxion samen met de Vervoerregio duidelijk maken dat iedereen welkom is in en bij het openbaar vervoer en zich daar ook veilig moet voelen, aldus Egbert de Vries, voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam. Op donderdag 29 juli werden de voertuigen feestelijk gepresenteerd op de Dam.

Gelijkheid

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat welkome en veilige voelt lang niet altijd iedereen, zegt bijvoorbeeld dragqueen Charité la Bustier. ‘Ik werk als John Joost al vier jaar op de tram als conducteur. Ik heb het bij GVB heel erg naar mijn zin, en mag zijn wie ik ben. Toch zit ik buiten dit feestelijke moment niet als Charité in de conducteursstoel. Ik treed al sinds 2007 op in cafés, op feesten en partijen en in bejaardentehuizen als dragqueen, maar de laatste jaren ga ik niet meer als Charité gekleed met de nachtbus naar huis, dan neem ik een taxi. Er zijn de laatste tijd toch vaker incidenten zoals deze week met die dappere Frederique in Amstelveen. Daarom moeten we voor gelijkheid blijven strijden: laten zien dat we er zijn, en mogen zijn wie we zijn.”

Roze Netwerk

Goos van Wissen, voorzitter van het Roze Netwerk van GVB is het daarmee eens. ‘Het is belangrijk altijd zichtbaar te blijven. Bij GVB willen we voor iedereen een veilige omgeving creëren, zowel op het werk als ook in de tram, bus, metro en op de veren. Niet alleen deze Pride week, maar 365 dagen per jaar. Het incident met Frederique de afgelopen week maakt weer heel erg duidelijk dat dat nodig is. Het lijken allemaal open deuren, maar juist ook als je je op een uitgesproken manier kleedt, dan ben je tegenwoordig weer kwetsbaar. Die trend willen we keren. Ook in Nederland moeten we daaraan blijven werken.’

Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB: “We zijn supertrots op de grote mate van unieke en diverse collega’s die bij ons werken. Daarmee zijn we als dé stadsvervoerder van Amsterdam een mooie afspiegeling van deze stad, en dragen dat fier uit. Wij voelen ons één met onze reizigers.”

De voertuigen rijden de komende tijd op verschillende lijnen door Amsterdam en omgeving.

Bekijk hier het interview met Egbert de Vries, voorzitter Vervoerregio Amsterdam.

© GVB june 2024