Leesduur 3 minuten

Metro start later op vanwege testritten

Op 23 en 24 november starten metrolijnen 50, 51, 53 en 54 later op door testritten. In dit weekend wordt het nieuwe systeem voor metrobeveiliging getest. Beide ochtenden starten deze metrolijnen vanaf 09.30 uur op. Tot die tijd kan gebruik worden gemaakt van alternatief vervoer. Vanaf 10.00 uur verwachten we weer volgens normale dienstregeling te rijden.

Nieuw systeem voor metrobeveiliging

Metro en Tram van de gemeente Amsterdam werkt samen met GVB en in nauwe afstemming met de Vervoerregio Amsterdam aan een nieuw systeem voor de metrobeveiliging en sturing. Het huidige systeem is verouderd en moet daarom vervangen worden. Amsterdam heeft gekozen voor een nieuw systeem Communications Based Train Control (CBTC). Programmadirecteur metrobeveiliging Gerard Scheffrahn: “Het nieuwe systeem maakt gebruik van radiocommunicatie en bakens, waarmee het systeem de metro’s op de voet kan volgen en metro’s kunnen zo op korte afstand veilig van elkaar rijden. Daarnaast kunnen met behulp van het systeem metro’s in de toekomst vrijwel volledig automatisch rijden.”

Zorgvuldig testen

Het nieuwe systeem werkt al op de Noord/Zuidlijn en nu volgt de invoering op de andere metrolijnen in de stad. Het doel is om het nieuwe systeem conform planning in het najaar van 2020 in gebruik te nemen. Gerard: “De invoering van het nieuwe systeem op de overige metrolijnen is complex. Treinen, baancomponenten, netwerken en verkeersleidingsystemen moeten perfect met elkaar samenwerken. Ook heeft de invoering van het nieuwe systeem gevolgen voor de werkwijze van GVB. Daarom is het nodig om zorgvuldig te testen en te trainen. Om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, zijn de testritten zoveel mogelijk in de nacht. In het Weekend van 23 op 24 november starten we om 01.30 uur en eindigen om 09.30 uur.”

Hinder voor reizigers en bewoners door testritten

Er rijdt in de nacht elke paar minuten een metro voorbij. Omwonenden ondervinden daarom mogelijk hinder van de testritten. Reizigers zijn in de vroege ochtend aangewezen op alternatief vervoer omdat de metro in het testweekend pas na 09.30 weer gaat rijden. Het duurt dan nog even voordat GVB weer precies volgens de dienstregeling rijdt. Bovendien geldt dat het niet bij dit testweekend alleen zal blijven; ook in 2020 zullen nog enkele intensieve weekenden volgen. Vanzelfsprekend brengen we reizigers en omwonenden hier tijdig van op de hoogte. Meer informatie over alternatief vervoer vind je op deze pagina. Gerard: “We hebben echt ons uiterste best gedaan om de hinder waar mogelijk te beperken. We realiseren ons goed dat dit behelpen is voor veel reizigers. GVB zorgt voor alternatief vervoer zodat reizigers alsnog hun bestemming bereiken in de vroege ochtend, al kan de reis langer duren  dan men gewend is”.

Meer informatie

Informatie over de nieuwe metrobeveiliging is te vinden op: amsterdam.nl/metrobeveiliging. Informatie over alternatief vervoer tijdens de testritten is terug te vinden op gvb.nl/metro.

© GVB june 2024