OV weer voor voor iedereen
Leesduur 3 minuten

OV weer voor iedereen

Het kabinet zet een tweede stap in het openingsplan en versoepelt weer een aantal coronamaatregelen. Dit betekent ook weer meer bewegingsvrijheid voor ov-reizigers. Het advies om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt. Vanaf 19 mei 2021 mag je ook weer voor niet-noodzakelijke reizen gebruik maken van het openbaar vervoer in Nederland. Ons OV is dus weer voor iedereen, waar de reis ook naartoe gaat. Daarbij wordt wel de oproep gedaan aan reizigers om op rustige tijden te reizen en drukte te vermijden. Al onze GVB-collega’s kijken er ontzettend naar uit je weer te mogen verwelkomen in onze trams, bussen, metro’s en op onze veerponten!

Bewegingsvrijheid

Al sinds 1 juli 2020 zijn alle zit- en staanplaatsen in het ov beschikbaar, mits er een mondkapje wordt gedragen. Een mondkapje is noodzakelijk omdat het vanaf het begin af aan al duidelijk was dat de 1,5 meter afstand in het ov niet haalbaar is. Het vermijden van de spits en drukke tijden geeft ruimte. Pedro Peters, voorzitter van OV-NL: “Fijn dat we als ov de versoepelingen van de maatregelen kunnen ondersteunen door weer meer reizigers te verwelkomen. Zo kan het ov een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid van mensen. Zij zijn eraan toe en ook onze medewerkers zien de reizigers graag weer terug. Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken. U bent van harte welkom, maar mijd zoveel mogelijk de spits en drukte. Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig, vermijd drukte.” Lees hier het volledige bericht van OV-NL, de branchevereniging van ov-bedrijven in Nederland.

Weet wanneer je rustig kunt reizen

Met alle versoepelingen zullen meer mensen gebruik gaan maken van het OV. Hierdoor zal het drukker worden in de voertuigen. We raden je aan goed voorbereid op reis te gaan en van te voren de verwachte drukte in onze voertuigen te checken. Dit zie je snel en gemakkelijk wanneer je je reis plant in de GVB app of op gvb.nl. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een meer rustig ritje eerder of later te nemen.

De GVB app: reis plannen, drukte checken én kaartje kopen

En we berichtten er eerder al over. Onze nieuwe GVB app is er! Met de nieuwe GVB app plan je niet alleen snel je reis en check je wat de verwachte drukte in het voertuig is. Je koopt er ook eenvoudig een ticket mee, waarmee je meteen kunt reizen. In de app koop je een ticket voor bijvoorbeeld 1 of 24 uur. Je activeert je ticket in de app en je bent klaar om te reizen. We noemen de app niet voor niets je onmisbare reisgappie voor het Amsterdamse OV. En ben je ook weer van plan om vaker te reizen en zoek je een passend reisproduct? Misschien is GVB Flex iets voor je. Dit is reizen zonder saldo op je kaart en je krijgt korting op de reizen die je met ons maakt. Al je OV-reizen betaal je achteraf en je kunt maandelijks switchen tussen Flex-varianten.

© GVB june 2024