Leesduur 2 minuten

Samenwerking Thales en GVB voor 4000 nieuwe kaartlezers

Woensdag 9 december ondertekenden Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB, en Jean-Philippe de Rek, managing director van Revenue Collection Systems Nederland digitaal het contract voor 4000 nieuwe kaartlezers (ook wel validators genoemd) voor onze bussen en trams.

Nieuwe betaalmethoden

Thales is door GVB geselecteerd om alle kaartlezers in bussen en trams te vervangen. Met deze nieuwe kaartlezers kunnen reizigers betalen via mobiele telefoon, betaalpas, creditcard of barcode. Deze nieuwe betaalmethoden maken het voor iedereen nog gemakkelijker om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bezoekers aan Amsterdam kunnen gemakkelijker reizen met combinatiekaartjes om naar het museum of een andere toeristische attractie te gaan.

Eind 2021

GVB kiest voor de kaartlezers vanwege de ingebouwde barcode- en EMV-functies. De vervanging  van de 4000 kaartlezers start in de eerste helft van 2021 en is naar verwachting eind 2021 afgerond. Naar verwachting zijn we in de zomer van 2022 klaar voor de toekomst en kunnen reizigers betalen via hun mobiele telefoon en andere nieuwe betaalmogelijkheden.

Lees hier het OVPro artikel: ‘GVB klaar voor ‘nieuwe betalen’ met 4000 nieuwe kaartlezers van Thales’.

OV Betalen

De Nederlandse OV-bedrijven werken samen aan de introductie van een OV-betaalsysteem voor de toekomst dat het mogelijk maakt om naast de OV-chipkaart ook te reizen op barcode, betaalkaart of mobiel. Hiervoor is het landelijk innovatieprogramma OV Betalen opgestart, waar GVB onderdeel van uitmaakt. Tegelijkertijd heeft GVB zijn eigen programma OV Betalen voor de aanpassingen die we zelf moeten doen, zoals het aanschaffen van nieuwe kaartlezers. Het is de bedoeling dat de nieuwe kaartlezers naast de OV-chipkaart ook geschikt zijn voor toekomstige betaaloplossingen zoals betalen met barcodes en betaalpassen.

© GVB may 2024