Alexandra van Huffelen knipt het lint door.
Leesduur 2 minuten

Stationsontwikkeling draagt bij aan veiligheidsgevoel

Vandaag is, met het openen van een AH To Go op metrostation Waterlooplein, een nieuwe stap voorwaarts gezet op het gebied van stationsontwikkeling. We willen de komende jaren de beleving op de Amsterdamse metrostations verhogen. Samen met de gemeente Amsterdam, die eigenaar is van de metrostations, zijn we overeengekomen dat GVB de winkelruimtes in de metrostations mag exploiteren. Nu de eerste stations op de Oostlijn gerenoveerd zijn, kunnen winkeliers hun intrek nemen.

Veilig gevoel

Volgens GVB-directeur Alexandra van Huffelen vervullen winkels op stations meerdere functies: “Door de aanwezigheid van winkels is er reuring op een station en er is licht. Dat maakt het verblijf van onze reiziger voor, tijdens en na een reis op een station aangenamer. Hierdoor neemt het gevoel van veiligheid ook toe. Tenslotte draagt de werkgelegenheid die voortkomt uit deze ondernemingen bij aan de Amsterdamse economie.”
​Weesperplein en Wibautstraat
De komende jaren gaat GVB sterk inzetten op het ontwikkelen van stations. Naast de Surinaamse Hapjeshoek en de AH To Go neemt de komende periode ook de kapper weer zijn intrek op station Waterlooplein. Verder komen er nog The Döner Company en een zeer bekende buitenlandse koffiezaak. Ook op Centraal Station komt een koffiezaak en als de verbouwing van metrostation Weesperplein klaar is, komen daar ook verschillende winkels. Dit geldt ook voor station Wibautstraat.

Op het nieuwe station Noord dat bij de Noord/Zuidlijn hoort, komen een kleine supermarkt, een dag- en avondhoreca zaak en mogelijk een fietsenwinkel.

© GVB june 2024