Foto: Gé Dubbelman
Leesduur 3 minuten

Verbeterde reisinformatie op bussen en trams

Nog dit jaar wordt de reisinformatie op alle bussen en trams vernieuwd bij GVB. Dit is een nieuw ontwerp van reisinformatie op de huidige schermen in de voertuigen. Dat is nodig omdat het oude systeem verouderd en aan vervanging toe is. Reizigers op de bussen en trams krijgen reisinformatie in een fris en eigentijds ontwerp dat makkelijker is om snel af te lezen. We hebben bovendien nog een paar extra’s voor onze reizigers in petto!

Sinds half augustus dit jaar draait al een proef op een aantal bussen en trams om te beoordelen of alles goed werkt. De overzichten op de schermen zijn door een gespecialiseerd bureau ontworpen. Naast directe medewerkers hebben we ook reizigers gevraagd wat zij van de eerste ontwerpen vonden. Hier is zeer nuttige feedback uit naar voren gekomen. We zijn er met iedereen goed in geslaagd om tot een ontwerp te komen dat goed is af te lezen, ook wanneer je bijvoorbeeld op wat grotere afstand van de schermen zit. We waren hierbij wel gebonden aan het huidige formaat van de schermen, die veranderen dus niet.

Voorbeeld van verstoringsinformatie via de nieuwe reisinformatieysstemen

Voorbeeld van een verstoring op lijn 2

Volgende stap

De pilot heeft bewezen dat de schermen goed functioneren. Dat was niet alleen een kwestie van nieuwe software. Voor een juiste en vlotte werking van dit systeem is het nodig om tal van nieuwe hardware op de voertuigen te installeren. We gaan nu de volgende stap zetten om de systemen op alle bus- en tramvoertuigen te vervangen. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk aan het einde van het jaar afgerond. Geen geringe klus, want er moeten nog een goede 400 voertuigen aangepast worden.

Reizigers die op CS aankomen zien nu ook de eerst vertrekkende treinen. Ook gewijzigde sporen worden hier in rood weergegeven.

Reizigers die op CS aankomen zien de eerst vertrekkende treinen. Gewijzigde sporen worden hier in rood weergegeven.

Reisinformatie plus

Een frisse lay-out van de schermen alleen vonden we niet voldoende. Op de oude systemen konden we geen actuele verstoringsinformatie tonen, dat vonden we een groot gemis. Maar ook actuele overstapinformatie naar andere lijnen ontbrak nog; dat gaan we nu dus ook aanpakken. Reizigers zien zometeen direct als er een verstoring is. Daarnaast tonen we binnenkort ook de overstaphaltes mét overstaptijden, ook naar andere vervoerders zoals bijvoorbeeld NS of Connexxion. We willen reizigers graag zo goed mogelijk op weg helpen. Op den duur hopen we het nieuwe systeem ook uit te kunnen rollen bij de metro. Daarnaast bekijken we intern nog of we alle bussen en trams van deze reisinformatieschermen kunnen voorzien. Het is op dit moment zo dat nog niet alle voertuigen voorzien zijn van deze beeldschermen.

Op de nieuwe beeldschermen worden zometeen ook overstapmogelijkheden getoond.

Op de nieuwe beeldschermen worden zometeen ook overstapmogelijkheden getoond.

© GVB april 2024