De vernieuwde en verbeterde Gelderlandpleinlijn
Leesduur 2 minuten

Vernieuwde en verbeterde Gelderlandpleinlijn

Maandag 21 maart was de officiële start van de vernieuwde en verbeterde Gelderlandpleinlijn. Een perfecte dag hiervoor met de start van de lente en de afschaffing van alle corona maatregelen.

Unieke samenwerking

De Gelderlandpleinlijn is een unieke samenwerking tussen Kroonenberg Groep en GVB Commercieel Vervoer. De lijn biedt 7 dagen per week overdag gratis aanvullend openbaar vervoer voor honderden reizigers per dag in de wijk Buitenveldert en Zuidas.

Terugblik

We blikken terug. De Gelderlandpleinlijn is gestart in december 2015 om kantoormedewerkers op de Zuidas van/naar het vernieuwde winkelcentrum Gelderlandplein gratis en snel te vervoeren. Gecombineerd met een lijn voor bewoners in Buitenveldert. Het is ook deels als vervanging van GVB buslijn 62 nadat de route van deze buslijn was aangepast.

Na het succes van de lijnen naar Zuidas en Buitenveldert voegen we in september 2017 2 nieuwe lijnen toe.  Gevolg was een nog groter fijnmazig aanvullend openbaar vervoer netwerk rondom Gelderlandplein. Het aantal reizigers groeide van 200 per dag in 2016 naar 650 per dag eind 2019.

Lunchspits

De Gelderlandpleinlijn kent een heuse lunchspits. Veel kantoormedewerkers maken vanaf de Zuidas gebruik om snel naar het Gelderlandplein te reizen voor een lekkere lunch om vervolgens weer snel de bus terug te nemen.

Voor de bewoners in Buitenveldert is de Gelderlandpleinlijn een sociaal netwerk geworden. Mensen treffen elkaar in de bus voor hun dagelijkse boodschappen. De chauffeurs kennen bijna iedere vaste reiziger waardoor er veel vertrouwen is om de busdienst te gebruiken. Vooral van belang als je gebruik maakt van een rollator en soms hulp nodig hebt bij het in- en uitstappen.

De lijn is vernieuwd en verbeterd

Door corona moest de dienstregeling afgeschaald worden maar voor de bewoners in Buitenveldert bleef Gelderlandpleinlijn vrijwel onverminderd rijden. Nu is de lijn vernieuwd en verbeterd. Onder meer zijn er dankzij de Kroonenberg Groep twee nieuwe bussen ingestroomd en met dank aan  gemeente Amsterdam nieuwe haltes aangelegd.

Trots

‘Wij zijn trots op de samenwerking met Kroonenberg Groep, de eerste Publiek Private Samenwerking in het OV in Nederland. Het is nog altijd een succes en we zijn blij dat we de Gelderlandpleinlijn mogen vernieuwen en uitbreiden, zodat we verder groeien. Deze bundeling van private en publieke expertise zorgt voor een creatieve en passende mobiliteitsoplossing voor onze reizigers’ aldus Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB.

 

 

© GVB june 2024