Foto credit: Jan de Ridder
Leesduur 2 minuten

Vervanging liften Rietlandpark 28 augustus van start

De twee liften bij Rietlandpark worden in de komende periode vervangen. De werkzaamheden aan de lift aan het perron richting IJburg starten maandag 28 augustus en zijn naar verwachting op 21 november afgerond. Voor reizigers met een mobiliteitsbeperking heeft dit invloed op hun reis: er geldt in die periode een omreisadvies. De vervanging van de lift aan het perron richting Amsterdam Centraal heeft geen consequenties voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.

Minder kwetsbaar

Het hoge grondwaterpeil en de toenemende wateroverlast in de liftschachten bij heftige regenval heeft de liften bij Rietlandpark in de afgelopen jaren beschadigd. De lift naar het perron richting IJburg kon steeds worden gerepareerd. De lift naar het perron richting Amsterdam CS bleek een tijd terug al onherstelbaar beschadigd. De lift is toen stilgezet en er is een noodlift geplaatst.
Nu worden beide liften vervangen voor twee nieuwe exemplaren, die werken op een tractiesysteem. Liften met een tractiesysteem zijn minder kwetsbaar voor de invloed van grondwater dan de huidige liften, die op een hydraulisch systeem werken. De oude liften worden de komende tijd ontmanteld en afgevoerd, waarna de nieuwe liften kunnen worden geplaatst.

Omreisadvies

De werkzaamheden starten met vervanging van de lift aan het perron richting IJburg. Dit betekent dat reizigers die vanaf of naar Rietlandpark reizen tussen 28 augustus en 21 november het advies krijgen om door te reizen naar het volgende station. Vervolgens kunnen ze via de andere kant terugreizen naar Rietlandpark waar ze gebruik kunnen maken van de noodlift.
De vervanging van de lift aan het perron richting Centraal Station is gepland tussen 23 oktober en 1 februari. Omreizen is dan niet nodig omdat de noodlift er nog staat. De noodlift wordt pas ontmanteld nadat de nieuwe lift in gebruik is genomen.

Blijvend werk aan het toegankelijker maken van openbaar vervoer

Iedereen moet gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Dit betekent dat er, samen met de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam blijvend wordt gewerkt aan het toegankelijker en inclusiever maken van het openbaar vervoer.

© GVB april 2024