De groene, elektrische bus op de Westerdoksdijk.
Leesduur 3 minuten

Gespot: de elektrische bus in een groene jas

Sinds afgelopen maand zijn de eerste nieuwe elektrische bussen geleverd aan GVB van in totaal 31 stuks. Afgelopen zaterdag werd nummer 5 geleverd aan de poort van garage West aan de Jan Tooropstraat. Stap voor stap vervangen we zo ons wagenpark; in 2025 willen we volledig uitstootvrij vervoer aanbieden. Dat vieren we graag met de stad. Mede daarom hebben we een tweetal elektrische bussen in een opvallende jas gestoken. Heb je ‘m al stilletjes voorbij zien zoeven?

ontwerpvoorstellen van de elektrische bus

De originele ontwerpvoorstellen voor de elektrische bus.

Misschien komt het ontwerp van de elektrische bus je bekend voor? Dat klopt. In november vorig jaar organiseerden we vanuit GVB de groene tour. We nodigden liefhebbers uit om met ons mee te reizen langs prachtige, groene initiatieven in de stad. Voor deze gelegenheid reed de groene tram door de stad, en dit ontwerp is speciaal voor de nieuwe bus op maat gemaakt. Vanaf vandaag rijden de twee groene testbussen door de stad tot en met april dit jaar. Als alle tests goed verlopen, rijden de nieuwe bussen vanaf april mee in onze bestaande dienstregeling. Daar komen we na het afsluiten van de eerste testronde vanzelfsprekend nog op terug!

De nieuwe bus rijdt echt geweldig. Een stuk stiller en comfortabeler!

Fred Suidgeest, personenvervoerder bij de bus

Wennen aan de nieuwe voertuigen

De komende weken zijn we nog volop aan het testen. Dat doen we nu nog zonder testreizigers. In een later stadium willen we natuurlijk ook goed zien hoe het gaat wanneer de bussen wel volop gebruikt worden door reizigers. Daarnaast worden alle busbestuurders momenteel opgeleid. Dat gaat onder andere over het nieuwe rijgedrag van dit type bus en de bediening van alle aanwezige voorzieningen. Een bijzonder aandachtspunt is het bijhouden van de resterende spanning in de accu’s. Dit bepaalt de actieradius van de bus en dus het moment waarop het nodig is om bij te laden. Dat vraagt om een aangepaste dienstregeling zodat er tijd is om op te laden. Met de snelladers op Sloterdijk is dit gelukkig zo gepiept.

elektrische bus

De elektrische bus op Sloterdijk

Een lege bus door de stad?

Nu we al een aantal weken met een nagenoeg lege bus door de stad rijden, leidt dit regelmatig tot grappige situaties. Tijdens het testen stoppen we op haltes en doen we ook de deuren open en dicht. Bijna alsof we de echte dienstregeling rijden maar dan nog zonder reizigers. Zo hopen we eventuele kinderziektes snel te ontdekken en op te lossen. Reizigers die staan te wachten stapten al meer dan eens nietsvermoedend in. Geef ze ook eens ongelijk, je wilt natuurlijk snel op je bestemming aankomen. Nog even geduld, vanaf april kan iedereen instappen in de elektrische bus!

© GVB june 2024