Leesduur 2 minuten

GVB: “Geweld en agressie tegen ov-personeel mogen we nooit accepteren”

Gisteren, op dinsdag 6 oktober, is een van onze buschauffeurs ernstig mishandeld door een reiziger vanwege een mondkapjesincident. De buschauffeur is naar het ziekenhuis gebracht. Directeur Operatie & Techniek, Mark Lohmeijer: “Woorden schieten tekort om onze afschuw te benadrukken. In welke wereld zijn wij beland dat mensen met een publieke taak, mensen die gewoon hun werk doen, steeds kwetsbaarder worden vanwege de korte lontjes van anderen?”

Te alle tijden hun werk veilig doen

Algemeen directeur Claudia Zuiderwijk: “Het is onacceptabel en zinloos geweld tegen een van onze collega’s, die niets anders deed dan zijn werk. Ik kan de beelden nauwelijks uit mijn hoofd zetten. Onze mensen moeten te allen tijde hun werk veilig kunnen doen. Daar moeten we ons met z’n allen hard voor blijven maken. Onze bestuurders moeten dagelijks in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. Het is een wettelijke plicht in het OV, de verantwoordelijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder. Zij doen gewoon hun werk. En dat moeten ze veilig kunnen doen.”

Nooit mogen we dit accepteren, blijf van onze mensen af

Mark Lohmeijer: “Onze aandacht en zorg gaat op dit moment allereerst uit naar onze collega. Er is contact met hem en zijn familie. Hij is inmiddels thuis, en maakt het naar omstandigheden redelijk, maar is natuurlijk enorm aangedaan. Deze ochtend doen wij samen met hem aangifte bij de politie, die dit zeer hoog opneemt. Ik wil iedereen oproepen dit soort situaties, dit soort agressie, niet te tolereren. Nooit mogen we dit accepteren. Blijf van onze mensen af!”

© GVB october 2020