Winnend ontwerp van Naomi Jansen op de Pridepont 2018
Leesduur 2 minuten

Kleurrijke GVB Pridepont in de vaart genomen

Op 26 juli 2018 is de kleurrijke Pridepont feestelijk onthuld door Pride-ambassadeur Dolly Bellefleur, GVB directeur Alexandra van Huffelen en Naomi Jansen. Jansen is de winnares van de ontwerpwedstrijd voor de pont. GVB schreef begin deze zomer de wedstrijd uit samen met Boomerang Agency. De Pridepont vaart de komende weken in de dienstregeling op het IJ.

GVB: Pride, Equality, Love

De jury bestond uit Aynouk Tan (art director, curator en journalist), Vanny Reyes (GVB’er en ambassadeur Pride) en Maartje Weijers (Boomerang Agency). Zij kozen uit meer dan vijftig inzendingen het winnende ontwerp. Op de roze Pridepont zijn twee zoenende figuren te zien met daaronder de woorden ‘Pride, Equality, Love.’

Hart onder de riem

De jury legt uit waarom ze voor het winnende ontwerp hebben gekozen. Aynouk Tan: “De kussende mensen zijn niet herkenbaar als man of vrouw. Het ontwerp laat zien dat elke liefde even belangrijk is. In die zin raakt het ontwerp zowel gender-identiteit als seksuele identiteit. De kussers raken ook een maatschappelijke kwestie: teveel LHBT+’ers zijn nog steeds bang om hun liefde publiekelijk te tonen. Helaas niet zonder reden. Met dit winnende ontwerp steekt GVB iedereen die nog steeds discriminatie ondervindt een belangrijk hart onder de riem. Ze dragen uit dat elke liefde even belangrijk is, elke liefde mag gevierd worden.”

Van regenboogtram naar Pridepont

“Wij voelen ons als stadsvervoerder van Amsterdam zeer betrokken bij dit thema,” zegt Alexandra van Huffelen. “We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons welkom voelt, als reiziger en als medewerker. En dat ongeacht achtergrond, leeftijd en geaardheid. We willen een afspiegeling van deze stad en de maatschappij zijn, en dragen dat met trots uit. In 2017 reden wij met een regenboogtram door de stad. Dit jaar mogen we met deze prachtige, betekenisvolle pont over het IJ varen.”

De feestelijke onthulling van de Pridepont is mede mogelijk gemaakt door DeBallonnerie.nl

© GVB may 2024