Leesduur 2 minuten

Meer ponten en IJveren varen vaker

Het aantal pontreizigers groeit nog steeds. In 2017 vervoerden we meer passagiers dan het jaar ervoor, ruim 23 miljoen passagiers. Dit zijn gemiddeld 63.000 reizigers per dag. De veren, die zo onlosmakelijk horen bij Amsterdam, blijven onverminderd belangrijk voor het OV in onze stad. Ondanks de komst van een prachtige Noord/Zuidlijn en straks misschien de brug over het IJ. Samen met de gemeente Amsterdam kijken we voortdurend naar mogelijkheden om mee te groeien.

Elke 3 minuten in de spits

Sinds oktober is de dienstregeling van het Buiksloterwegveer uitgebreid. Onze dagelijkse reizigers is het niet ontgaan: vier schepen varen in de spits af en aan. Tussen 07:00 en 10:30 uur en tussen 16:00 en 19:30 kun je iedere drie minuten opstappen. Je ziet de pont al aankomen als je op de aanlanding staat. Buiten de spits varen we met drie schepen. Op zaterdag en zondag vaart tussen 12:00 en 20:00 uur ook een derde pont (voorheen was dat op zaterdagen tussen 16:00 en 20:00 uur). Naast de uitbreiding van de dienstregeling helpt de instapbegeleiding heel goed om de drukte op en voor de Buiksloterweg en Centraal station in goede banen te leiden.

Gloednieuwe IJveren

Meegroeien doen we ook met nieuwe veren. Het derde schip in de IJveer 60-serie werd 27 augustus gedoopt en direct in de vaart genomen. IJveer 62 kan – net als IJveer 60 en 61 – maar liefst 310 passagiers overzetten. Op dit moment bouwt Holland Schipyards op hun scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam aan het vierde nieuwe IJveer (IJveer 63).

Uitbreiding Westelijk Nachtveer

De NDSM-werf en het gebied eromheen is volop in ontwikkeling. Bewoners (en ondernemers) van de NDSM-werf, Tuindorp Oostzaan en Molenwijk maken dagelijks gebruik van de NDSM-pont. Ook de dienstregeling van het Westelijk Nachtveer is uitgebreid. Sinds afgelopen juni kun je ook door de week tot 02:00 meevaren. We varen rechtstreeks van Centraal Station naar NDSM. En op de terugweg (van NDSM) via de nieuwe Pontsteiger naar Centraal Station.

© GVB may 2024