Vanaf begin september worden ook reizigers verwelkom op de nieuwe lijn die dan net terug van vakantie zijn.
Leesduur 3 minuten

Muzikale eerste dagen op de Noord/Zuidlijn na de vakantie

‘Het zijn nieuwe tijden, tijden, tijden. Het was niet te vermijden, vermijden, vermijden.’ Het zijn een paar van de zoete tonen die je bij binnenkomst op station Vijzelgracht kon horen afgelopen dinsdag. Gelegenheidsduo Sjaak en Cato verwelkomden reizigers na hun vakantie.

De twee zongen de eerste dagen na de zomervakantie liedjes over GVB, het Amsterdamse OV en reizigers op verschillende stations van de Noord/Zuidlijn. Wie goed luisterde hoorde er de tonen in van bekende liedjes als ‘Tulpen uit Amsterdam,’ ‘It’s all about the money,’ ‘Hit me baby on more time’ en de begintune van Goede Tijden, Slechte Tijden. Maar dan natuurlijk Goede Tijden, Nieuwe Tijden.

Check de app!

Want nieuwe tijden zijn het. Per 22 juli is het OV-netwerk van Amsterdam veranderd: de helft van de trams en bussen rijdt anders, én de Noord/Zuidlijn (lijn 52) is gaan rijden. We hebben alle wijzigingen nog eens voor je op een rijtje gezet. Misschien is jouw route hier ook wel door veranderd. Uit Sjaak en Cato’s monden klinkt inmiddels: “Check de app, check de app.” Het kan namelijk niet kwaad om in de GVB-app of 9292 te kijken hoe je route er nu uitziet.

Blijf nou even staan

Op station Vijzelgracht zingen Sjaak en Cato tijdens de ochtendspits eerst in de aankomsthal. Reizigers snellen langs de twee. Op sommige gezichten verschijnt een kleine glimlach om dit vrolijke begin van de dag. Een enkeling blijft stilstaan, een klein meisje trekt aan haar moeders hand: blijf nou toch even staan. Een meneer stapt snel door maar mompelt nog wel waarderend: “Mooi hoor!”

‘Hij piept wel een beetje’

Dan stoppen de jonge Sabijn en Merle, beiden middelbare scholier, bij het muzikale duo. “Wat is dat voor videoscherm?” vragen ze. Sjaak en Cato zijn namelijk niet met lege handen naar het station gekomen. Naast hen staat een videozuil waarin je een boodschap aan GVB kan opnemen. Dat zien de meisjes wel zitten: “Ik vind de Noord/Zuidlijn heel leuk,” stelt Sabijn. “Ja, want hij stopt dicht bij onze middelbare school,” aldus Merle. “Maar hij piept soms wel een beetje,” voegt Sabijn toe.

Informatief amusement

Hierna dalen Sjaak en Cato de hoge roltrappen van het station af. Tijd om ook de wachtende reizigers te vermaken. Reiziger Siegfried filmt de twee met zijn telefoon en fluit mee met hun liedjes. “Ik vind het amusement,” vertelt hij lachend. “En het is nog informatief ook, als je hen moet geloven kan je alles checken in de app!”

© GVB june 2024