Vlnr: Menno Schoonderbeek (GVB), Rik Vermin (stadsdeel Amsterdam Oost), wethouder Melanie van der Horst (Gemeente Amsterdam) en Bas van Spréw (Inholland).
Leesduur 2 minuten

Pontverbinding Sporenburg feestelijk geopend

De nieuwe pontverbinding tussen Zeeburgereiland en Sporenburg is vandaag (maandag 9 januari) feestelijk geopend door Menno Schoonderbeek (Vervoermanager Veren), Rik Vermin (stadsdeelbestuurder Amsterdam Oost), wethouder Melanie van der Horst en Bas Spréw (directeur Inholland).

In 2040 wonen, werken en leven er 70 duizend Amsterdammers

Menno: “De nieuwe pontverbinding is nodig, want het wordt steeds drukker op het Zeeburgereiland. Ook opent medio 2024 Hogeschool Inholland haar deuren. Dan gaan er bijna dagelijks ongeveer 6.000 studenten van en naar het eiland. In 2040 verwacht de gemeente zelfs dat er 70 duizend Amsterdammers wonen, leven en werken. Dat vraagt om goede, veilige fietsverbindingen. Met deze nieuwe verbinding wil de gemeente Amsterdam niet alleen de bereikbaarheid van het Zeeburgereiland verbeteren, maar ook het fietsgebruik stimuleren.”

Varen uitmonding Amsterdams Rijnkanaal

Schipper Jan Hegeman, die vandaag voor het eerst mocht varen op de nieuwe pontverbinding is enthousiast: “De intensiteit van het varen hier op de uitmonding van het Amsterdams Rijnkanaal maakt het extra leuk om op deze verbinding te varen.”

Pont alleen bedoeld voor voetgangers en fietsers

De nieuwe verbinding is onze achtste veerverbinding en vaart onder het nummer F9 van maandag tot en met vrijdag tussen 07:00 en 19:00 uur heen en weer. De pont is alleen bedoeld voor voetgangers en fietsers. Brom- en snorfietsen mogen geen gebruikmaken van de pont.

Eerste reizigers op de nieuwe pontverbinding

Pontverbinding is tijdelijk

De gemeente Amsterdam gaat het gebruik en de veiligheid  van de pontverbinding monitoren. De pontverbinding is tijdelijk van aard, want hij vaart de komende zeven jaar. In de tussentijd wordt de mogelijkheid van een definitieve pontverbinding onderzocht. Want voor een definitieve pontverbinding zijn nieuwe onderzoeken, nieuwe inspraakprocedures, nieuwe afspraken met Rijkswaterstaat en nieuwe bestuurlijke besluitvorming nodig. Tot die tijd zorgt de pontverbinding voor een betere bereikbaarheid van Zeeburgereiland en IJburg voor fietser en voetganger.

© GVB may 2024