OV reizigers in Amsterdam
Leesduur 3 minuten

Terugblik 1e kwartaal 2021: Reizigers voelen zich veilig

Branchevereniging OV-NL blikt terug op het eerste kwartaal van 2021 en concludeert dat afgelopen maanden ongeveer 40% van het oorspronkelijk aantal reizigers met het ov reisde. Ondanks dat reizigers het ov op het gebied van veiligheid een hoog cijfer geven, neemt het gevoel van drukte (met name in de trein) toe.

Over het algemeen niet druk

Henk Pieters, manager Reizigerscommunicatie bij GVB: “Bij ons reizen nu ongeveer 35% van het oorspronkelijk aantal reizigers. Over het algemeen is het niet druk, maar als er een rit uitvalt en het is ineens wat drukker in een voertuig merken we dat reizigers dat soms toch spannend vinden. De OV-sector was de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan, omdat in het ov de 1,5 m afstand niet altijd gegarandeerd kan worden.”

Reizigers voelen zich veilig in het ov

Veiligheid werd in de OV-Klantenbarometer van kennisplatform CROW beoordeeld met een 8,3. Henk: “Dat is, zeker in tijden van corona, een waardevol cijfer want het geeft aan dat reizigers zich niet onveiliger voelen in het ov. Ook waardeerden reizigers de genomen maatregelen door alle ov-bedrijven tegen het coronavirus met een 7,7. Naast het monitoren doen we nog meer. Zo rijden onze voertuigen met de ramen open, zodat er frisse lucht door het voertuig kan stromen. En onze bestuurders openen ook de deuren voor reizigers.”

Drukte-indicator en volmeldingen voertuigen

“Het advies van de overheid is nog steeds om alleen te reizen als het noodzakelijk is”, vervolgt Henk. “We monitoren dagelijks het aantal reizigers in onze voertuigen. Als het op een bepaald traject drukker is dan normaal, dan onderzoeken wij of dit gaat om incidentele drukte of dat een bepaalde lijn op een bepaald tijdstip structureel drukker wordt. Is dat laatste geval, dan kijken we of er aanpassingen mogelijk zijn. Ook onze bestuurders houden alles zorgvuldig in de gaten; te volle of drukke voertuigen worden direct gemeld bij onze verkeersleiding.” Reizigers kunnen ook zelf ook een aantal dingen doen. Henk: “Naast rekening houden met elkaar én het mondkapje (goed) dragen, raden we ook aan om de drukte waar mogelijk te vermijden. Reizigers kunnen via onze drukte-indicator checken hoe druk het is op hun traject.”

Overbruggingsfase

De verwachting is dat als de samenleving geleidelijk aan steeds verder opengaat, het ook drukker wordt in het ov. Henk: “Als straks de middelbare,- en hoge scholen en universiteiten opengaan zal dat ook iets doen met de drukte in het ov. Als de horeca weer opengaat ook. We hebben afspraken gemaakt met scholen zodat we straks studenten die weer naar school of de universiteit gaan zoveel mogelijk kunnen spreiden om zo drukte te voorkomen. We moeten ons realiseren dat dit een overbruggingsfase is. Als iedereen straks is gevaccineerd, zitten we toch met een heel ander gevoel in het ov. Daar ben ik van overtuigd.”

© GVB november 2024