In alle 11/12G-trams en bussen zijn kuchschermen geplaatst
Leesduur 2 minuten

Vanaf 1 november weer voorin instappen en kaartje kopen bij de bestuurder

Voorin instappen, inchecken en een kaartje kopen is vanaf zondag 1 november weer mogelijk in al onze trams (11/12G en de Combinotrams) en bussen. Alle bestuurderscabines van bus en de oudere type trams zijn voorzien van een kuchscherm. Het mondkapje blijft voor reizigers verplicht. Ook OV-personeel dat zich buiten de bus- of trambestuurderscabine of de servicebalie in de tram begeeft, moet een mondkapje dragen.

Tramramen open om ventilatie te bevorderen

Sinds de uitbraak van corona waren de voordeuren van onze oudere trams en bussen gesloten. De cabines en voorste stoelen waren afgezet met lint en/of kettingen om op deze manier genoeg afstand tussen reizigers en bestuurders te creëren. Dit stelde onze bestuurders in staat om op een verantwoorde manier hun werk te doen. Uit TNO-onderzoek in opdracht van branchevereniging OV-NL naar kuchschermen blijkt dat deze schermen de kans op besmetting met het coronavirus in het OV verkleinen. De OV-bedrijven in Nederland zijn daarom overgegaan tot het plaatsen van deze schermen in bussen en trams. Het nieuwsbericht hierover van OV-NL kun je lezen op hun website: www.ov-nl.nl. Om de natuurlijke ventilatie in de tram te bevorderen worden in alle trams de ramen open gezet. GVB verzoekt reizigers nadrukkelijk om deze ramen niet te sluiten. Ook blijven de bestuurders het centraal openen van de deuren als service aan reizigers voortzetten.

Eindelijk weer direct contact met reizigers

GVB is blij dat er nu een structurele oplossing is gevonden. Met een scherm is het voor onze tram- en busbestuurders gemakkelijker om reizigers gastvrij welkom te heten en contact te hebben met hun reizigers. Reizigers moeten net als voorheen voorin instappen en indien nodig een vervoerbewijs kopen bij de bestuurder. Zo is er beter toezicht op het inchecken en het dragen van de verplichte mondkapjes in het OV. In onze bussen blijft het overigens wel zo dat de voorste stoelen niet gebruikt kunnen worden als zitplaats om zo het risico op besmetting te verkleinen. Deze stoelen blijven daarom afgezet met een ketting. Ook de zogeheten stopstreep achter de voorste stoelen is naar achteren verplaatst. Reizigers dienen achter deze streep te blijven nadat ze zijn ingestapt.

© GVB october 2021