Leesduur 3 minuten

Beter klimaat: iedereen doet wat

Misschien heb je de landelijke overheidscampagne al gezien waarin wordt opgeroepen om iets te doen aan het verbruik van energie. Vaak kan het best een beetje minder. Het goede nieuws is, dat veel mensen dit bewust of onbewust al doen. We zijn steeds vaker gemotiveerd om een concrete bijdrage te leveren aan een beter milieu. We willen graag wat doen. Datzelfde geldt ook voor GVB. Wij ondersteunen deze campagne dan ook van harte en zijn aangesloten als klimaatpartner.

GVB doet wat voor een beter milieu

Binnen GVB willen we in 2025 uitstootvrij vervoer bieden aan alle Amsterdammers. We geven eerlijk toe: dat is bepaald niet eenvoudig. Jaren terug zijn we begonnen met kleine stappen. Gescheiden inzamelen van afval. Het recyclen van materialen en we zijn bijvoorbeeld ook steeds kritischer gaan kijken naar onze eigen inkoop. We zien graag dat leveranciers ook actief nadenken en meewerken aan het terugdringen van hun energieverbruik en/of het verminderen van afval.

In januari van dit jaar sloten we een nieuw energiecontract af met Vattenfall. Alle elektriciteit die we gebruiken wordt voor 100% in Nederland opgewekt, speciaal voor GVB. Dit jaar nog stromen onze eerste elektrische bussen binnen en we hebben al hybride veerponten aangeschaft. Daar zijn we best trots op al weten we ook dat we er nog niet zijn. Om geheel uitstootvrij te werken, is er meer nodig. Zo werken we ook aan het elektrificeren van onze hele vloot: trams, metro’s, bussen en veren. Ook kijken we naar ons eigen wagenpark en de projecten die we in de stad doen: hoe kunnen we daar nog duurzamer werken?

Je kunt hier de uitgebreide PDF van bovenstaande infographic downloaden.

Amsterdam doet wat

Het verduurzamen van je bedrijfsvoering is niet iets wat je in een paar maanden regelt. Dat geldt ook voor huishoudens die een actieve bijdrage willen leveren aan een beter milieu. Toch zijn het vaak de kleine gebaren die al een groot verschil kunnen maken. Geen plastic tassen meer kopen in de winkel. Afval scheiden. Wat minder vaak (of geen) vlees eten en misschien wat vaker het OV nemen in plaats van de auto. Voor de hand liggende tips maar van grote betekenis voor een beter milieu.  Natuurlijk kan er meer. De landelijke overheid laat zien wat anderen doen om een bijdrage te leveren. Hopelijk vinden we hier allemaal de inspiratie in om een stapje extra te zetten. Samen maken we Amsterdam steeds een beetje mooier en prettiger.

Een beter milieu: iedereen doet wat

De landelijke oproep om mee te werken aan een beter milieu: iedereen doet wat.

 

© GVB may 2024